Putin bude v neděli v Soči s Bushem jednat o radaru

Bukurešť - V neděli se v jihoruské Soči uskuteční setkání ruského prezidenta Vladimira Putina s jeho americkým protějškem Georgem Bushem. Jedním z témat jednání budou i americké plány na vybudování systému protiraketové obrany v Česku a Polsku. Podle dostupných informací už obě země ohledně radaru dospěly ke kompromisu. USA oznámily, že jsou připraveny k ústupkům a Rusko uvedlo, že přestalo uvažovat o konkrétních vojenských krocích, pokud bude ve střední Evropě vybudována protiraketová obrana.

Setkání s americkým prezidentem je jedním z posledních významných setkání odstupujícího ruského prezidenta Vladimira Putina. Oba letos končí ve své funkci a podle redaktora Hospodářských novin Ondřeje Soukupa potřebují nějaké závěrečné gesto, kterým svou kariéru završí. Bush ho prý potřebuje ještě více než Putin, ten chce prý především ukázat dobrou vůli.

Podle nejmenovaných ruských zdrojů z Kremlu se oba prezidenti údajně domluvili na jakési cestovní mapě, aby ukázali svým nástupcům, jakým způsobem se mají vyvíjet rusko-americké vztahy. „Ruský tisk v poslední době vůči USA neuvěřitelně zmírnil, je vidět snaha o dosažení kompromisu, co se týče vztahů obou zemí.“ uvedl Soukup.

USA jsou ohledně protiraketové obrany připraveny k ústupkům 

Napětí mezi Ruskem a Spojenými státy kvůli plánům USA na vznik prvků protiraketové obrany v Polsku a České republice se poněkud snížilo.  Moskva přestala uvažovat o konkrétních vojenských krocích, které by byly odpovědí na vznik radaru v ČR a sila s antiraketami v Polsku. Ještě nedávno přitom Rusko v souvislosti s americkými protiraketovými plány ve střední Evropě mluvilo o obnovení studené války.  

Některé ruské deníky navíc uvádějí, že USA jsou v otázce protiraketového deštníku připraveny k ústupkům. Například list RBK Daily napsal, že Američané jsou ochotni vzdát se polské raketové základny a český radar propojit do jednotného systému s ruskými radarovými stanicemi v ázerbájdžánské Gabale a v Armaviru na jihu Ruska.

Nové „bezprecedentní“ návrhy chce prý Bush předložit Putinovi právě při jejich nedělním setkání v jihoruském letovisku Soči.

Rusko a USA už prý ohledně radaru našly kompromis 

Schůzka v Soči se uskuteční jen dva dny po skončení summitu NATO, a Putin s Bushem tak budou mluvit především o zapojení bývalých sovětských zemí - Ukrajiny a Gruzie - do aliance. Agenda rusko-amerických vztahů je široká, jednat by se mělo i o vstupu Ruska do Světové obchodní organizace, ale probírat se bude i otázka Íránu nebo Afghánistánu.

„Zdá se, že ohledně protiraketové obrany ve střední Evropě našlo Rusko i USA kompromis. Jaký přesně, to se dozvíme v neděli v Soči,“ dodal Soukup.