Nový přechod v kyperské Nikósii byl na dvě hodiny uzavřen

Nikósie - Řekové a Turci včera otevřeli klíčový přechod na ulici Ledra v rozděleném hlavním městě Kypru - Nikósii. Řecká strana ho večer opět na dvě hodiny dočasně uzavřela. V okolí se totiž objevili turečtí policisté, přestože přechod má střežit výhradně OSN. Otevření ulice Ledra sice neznamená sjednocení padesát let rozděleného ostrova, ale je významným mezníkem v rozhovorech o něm.

Po pouhých dvanácti hodinách od zbourání bariér v posledním rozděleném hlavním městě na světě Řekové podle kyperského rozhlasu nově otevřený přechod pro pěší na dvě hodiny opět dočasně uzavřeli. Turci prý porušili dohodu zakazující v pásmu nikoho, který má střežit pouze personál OSN, přítomnost policie. Tiskový mluvčí kyperskořecké vlády Stefanos Stefanu po krátkém uzavření přechodu řekl, že podmínky dohody byly obnoveny a že řecká strana byla ujištěna, že se incident nebude opakovat. Nově otevřeného přechodu již podle agentury Reuters využily stovky lidí.

Z ulice Ledra bylo zpřístupněno 70 metrů takzvaného nárazníkového pásma mezi dvěma vojenskými jednotkami, V budoucnu zde však, oproti zbytku historické obchodní třídy, nebudou probíhat žádné komerční aktivity.

Zbourání bariér a otevření přechodu na ulici Ledra je podle velvyslance Kyperské republiky v ČR Achillease Antoniadese prvním krokem správným směrem pro opětovné sjednocení Kypru a určitým způsobem je možné tuto událost chápat jako pád Berlínské zdi: „Je to menší, co se týče dimenze, není to samozřejmě úplně to samé. Otevření této ulice je znamení, že je možné, aby občané nalezli řešení, což znamená zaručit bezpečnost pro všechny,“ konstatuje kyperský velvyslanec, podle kterého budou další vyjednávání zahájena velice brzy.

První barikády na třídě Ledra, která je centrální pěší zónou Nikósie, vyrostly už v roce 1958, kdy chtěli vůdci kyperských Turků zabránit svým lidem v nakupování v řeckých obchodech. Zatímco řecká část ostrova dnes profituje z členství v Evropské unii a rozvíjející ekonomiky, turecká část na rozvoj teprve čeká.

Ulice Ledra v kyperské metropoli Nikósii, na níž byl slavnostně otevřen přechod pro pěší.
Zdroj: ČT24