Čína otevře Tibet turistům; Tibeťané v Nepálu končí s protesty

Káthmándú/Lhasa - Exiloví Tibeťané v Nepálu pozastavili každodenní demonstrace před čínským velvyslanectvím v Káthmándú, kterými po dva týdny protestovali proti násilnému potlačení nepokojů čínskými úřady v Tibetu. Čína oznámila opětné otevření Tibetu zahraničním turistům od 1. května a znovu napadla dalajlamu a exilovou tibetskou vládu jako "kliku" usilující sabotovat blížící se letní olympiádu v Pekingu.

Výbor solidarity Nepál-Tibet, který protesty v Káthmándú organizuje, dnes vyzval všechny demonstranty, aby prozatím ukončili své aktivity před čínským velvyslanectvím. Výbor tím podle svého prohlášení vyjadřuje respekt k předvolební kampani a volbám do ústavodárného shromáždění, které se v Nepálu budou konat ve čtvrtek.

„Rozhodnutí pozastavit protesty bylo přijato nehledě na kritickou situaci v Tibetu, kde pokračuje porušování lidských práv,“ cituje agentura DPA z prohlášení.

Ve čtvrtek vyzvala Čína nepálskou vládu, aby zabránila dalším demonstracím exilových Tibeťanů před budovou čínského velvyslanectví. Přitom nepálská policie proti účastníkům akcí rázně zasahovala a denně jich nejméně několik desítek, někdy i stovek zadržela.

Nepálská vláda se tímto postupem snažila vyhnout kritice i případným ostřejším reakcím ze strany mocného souseda. Vnitropoliticky to odůvodňovala tím, že nepovoluje demonstrace proti „pokojným národům“, mezi které zahrnuje i Čínu.

Turisté se do Tibetu podívají znovu od 1. května

Přístup zahraničních turistů do Tibetu bude obnoven od 1. května. Oznámil to dnes pekingský tisk s tím, že šestitýdenní zákaz vstupu cizinců do oblasti byl vyhlášen „pro jejich bezpečí“.

Čína obvinila dalajlamu, že se výzvou zrušit plánovaný běh olympijské pochodně územím Tibetu, aby se v regionu uklidnily emoce, jen pokouší sabotovat olympiádu jako celek. „Olympijský plamen je nejvyšším symbolem olympijského ducha. Představuje mír, přátelství a pokrok,“ prohlásil dnes v Pekingu mluvčí organizačního výboru olympiády Ču Ťing.

„Skutečnost, že dalajlamova klika vyzývá k anulování běhu (Tibetem), odhaluje její snahu sabotovat olympijské hry v Pekingu,“ dodal. Reagoval tak na výzvu dalajlamova zvláštního emisara před americkým Kongresem, aby Peking zrušil běh pochodně Tibetem, protože po násilných zásazích z minulého měsíce by to mohlo být obyvatelstvem oblasti považováno za provokaci.