OSN: Po celém světě jsou ženy stále diskriminovány

Ženeva - Ve většině zemí světa dochází k diskriminaci žen, tvrdí to zpráva komisařky OSN pro lidská práva.  Sedmdesát procent lidí žijících pod hranicí chudoby po celém světě jsou ženy. V mnoha zemích také například není trestné znásilnění v manželství. Děje se tak navzdory tomu, že se 185 členů Spojených národů zavázalo, že do roku 2005 zavedou antidiskriminační zákony.

Například znásilnění ženy manželem není dosud považováno za trestný čin v 53 ze 185 zemí OSN. Ženy také tvoří 70 procent nejchudších obyvatel planety a vlastní jen jedno procento zemědělské půdy. Další zákony diskriminující ženy ve světě se týkají důchodů, mateřství a rozvodů. Uvádí to zpráva britské profesorky práva Faredy Bandaové, kterou sepsala pro vysokou komisařku OSN pro lidská práva Louisu Arbourovou.
   
Text také kritizuje, že v některých zemích se vdávají ženy moc příliš mladé. „To vede k porušení například práv dívek na vzdělání, což má dopad na celý jejich život,“ píše se ve zprávě. Ta upozorňuje také na to, že mnoho dívek má děti v příliš nízkém věku.
 
Proto by měly v boji proti diskriminaci žen být zavedeny nové regule, důraz zpráva klade na mezinárodní právo, které se dosud příliš nedodržovalo. Proto chce OSN také znovu přezkoumat, jak jednotlivé členské země tuto legislativu dodržují. Průzkumy budou trvat čtyři roky. První skupinu zemí, kterými se Rada OSN začne od pondělí zabývat, jsou například Bahrajn, Maroko, Tunisko, Finsko, Británie a Argentina. Kdy přijde na řadu Česko, zdroje neuvedly.

  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/160/15950.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/160/15951.jpg