Úřady odebraly polygamní sektě pět desítek nezletilých dívek

Washington - Amerikou zmítá skandál kolem texaské náboženské sekty. Kvůli podezření ze zneužívání odvezly úřady z komunity 52 děvčátek a dívek. Podle vyšetřovatelů stojí v čele sekty Warren Jeffs, který byl donedávna jeden z nejhledanějších mužů Ameriky. V současné době je ve vazbě kvůli podezření z polygamie.

Na obrovském ranči uprostřed ničeho, kterému se říká Eldorado, mělo docházet k fyzickému týrání, vydírání nebo pohlavnímu zneužívání. Fundamentalisté z církve Ježíše Krista svatých posledních dnů jsou podezřelí i z toho, že uzavírali sňatky s nezletilými.
 
Sekta má asi 10 tisíc členů, kteří žijí v polygamních domácnostech na hranicích Utahu a Arizony. V jejím čele stojí Warren Jeffs, svého času jeden z deseti nejhledanějších lidí v USA. Úřady sektu kritizují zejména kvůli polygamii a sňatkům s nezletilými. Údajně běžně provdávala třináctileté dívky a v některých případech dokonce ještě mladší děti. 
 
„Nejprve jsme dostali hlášení jen o fyzickém týrání. Takové věci musíme vždy prověřit a případně rozšířit na další podezření,“ popisuje průběh zásahu tisková mluvčí Služby pro ochranu dětí Marleigh Meisnerová.
 
První odebrané děti odborníci vyšetřili a objevili mezi nimi i těhotnou šestnáctiletou dívku. „Osmnáct z těch, které jsme vyslýchali, se podle nás stalo oběťmi zneužívání nebo jsou v ohrožení, že by mu mohly být vystaveny. Není pro ně bezpečné zůstávat v komunitě ani o den déle,“ prohlásila Meisnerová.

V druhé fázi, která skončila dnes, vysvobodily úřady další osoby, celkem bylo do bezpečí dopraveno 187 lidí. Policie vydala zatykače na několik desítek členů této sekty.