Egyptská policie rozehnala rabující demonstranty slzným plynem

Mahalla al-Kubra (Egypt) - Dva tisíce lidí rabovaly v obchodech a zapalovaly vládní budovy v severoegyptském městě Mahalla al-Kubra. Lidé tu protestovali proti rostoucím cenám a nízkým platům. S násilníky se střetla policie a 150 lidí zatkla. Asi 80 demonstrantů utrpělo zranění.

Proti demonstrantům použila policie slzný plyn. Podle policie rozbíjeli účastníci protestů výlohy obchodů a rozkrádali elektroniku. Demonstranti také podpálili dvě školy a zdemolovali vybavení v několika bankách a na místní radnici. V ulicích během protestů hořely pneumatiky a nábytek vytahaný z vytlučených budov. Na zasahující policisty házeli protestující kameny, policie odpověděla slzným plynem.
   
„Účastnily se toho i děti a ženy,“ popsal nepokoje příslušník egyptských bezpečnostních složek, který si přál zůstat v anonymitě. „Některé ženy byly velmi bojovné a vyzývaly všechny lidi okolo, aby se také zapojili,“ doplnil s tím, že v ulicích bylo celkově asi 2000 demonstrantů.

Rabující protestanti se snaží upozornit na špatnou ekonomickou situaci v Egyptě. V zemi nekontrolovatelně rostou ceny a lidé mají nízké platy. Tyto protesty se konají den před zahájením místních voleb. Muslimští extremisté vyzvali k jejich bojkotu.