V Paříži po trojím přerušení zrušili poslední etapu běhu s olympijskou pochodní

Paříž - Poslední etapa dnešního slavnostního běhu s olympijskou pochodní ulicemi Paříže byla dnes zrušena poté, co musela být štafeta třikrát přerušena kvůli protestům proti postupu čínských úřadů v oblasti lidských práv. Pochodeň pak byla v autobuse dopravena na stadion Charléty, kde se konala krátká závěrečná ceremonie. Oheň v pochodni dnes dokonce několikrát uhasili a pak jej znovu zažehli. Na řadě míst hlavního města vypukly incidenty mezi demonstranty a pořádkovými silami, policie nakrátko zadržela několik desítek aktivistů.

Už dopoledne musely úřady řešit menší konflikty se zastánci lidských práv, kteří se protesty snaží upozornit na násilný zásah Číny při nedávných nepokojích v Tibetu.

Poprvé organizátoři štafetu s olympijským ohněm přerušili těsné poté, co se od Eiffelovy věže vydala na svou 28kilometrovou trasu. Kvůli protestům protičínských aktivistů pochodeň organizátoři schovali do autobusu doprovázejícího štafetu. Pařížská policejní prefektura uvedla, že pochodeň byla „z technických důvodů“ uhašena. Krátce poté ale oheň znovu vzplál, pak byla ale štafeta i podruhé nakrátko přerušena u mostu Garigliano a potřetí u zahrad Tuileries poblíž Louvru. Ve všech případech byla pochodeň ihned umístěna do doprovodného autobusu.  

I když dnes pochodeň s olympijským ohněm několikrát nakrátko zhasla, neznamená to, že by byl uhašen skutečný olympijský plamen zapálený v řecké Olympii. Tři členové organizačního výboru olympijskch her v Pekingu totiž střeží lampu, ve které neustále hoří „skutečný olympijský oheň“. Tato lampa se po celou dobu pohybovala za štafetou, která se musela potýkat s útoky demonstrantů. Od lampy lze pochodeň kdykoli znovu zapálit.

Olympijský oheň se přesunul do Paříže z Londýna, kde se v neděli zastánci lidských práv pokusili ohně zmocnit, protičínský aktivista chtěl vytrhnout pochodeň jedné z běžkyň, další dva demonstranti se ji pokusili uhasit hasicím přístrojem. Policie nakonec zatkla 35 lidí. Oheň dorazil z Londýna na pařížské letiště Charlese de Gaulla krátce před půlnocí. Zde jej převzal čínský velvyslanec Kchung Čchüan. Oheň pak putoval v doprovodu 40 policistů do hotelu v centru Paříže, budovu střežilo dalších 150 policistů.

Už dopoledne zasahovala v Paříži policie proti skupině demonstrantů na Martově poli. Zastánci lidských práv se sešli i pod Eiffelovou věží, kde celá štafeta začínala. Na pařížské radnici dnes visel velký transparent s nápisem „Paříž brání lidská práva všude ve světě“.

Bezpečnostní opatření v Paříži se dají srovnat s ochranou George Bushe

Pochodeň mělo ulicemi Paříže nést 80 sportovců na trase dlouhé 28 kilometrů, štafeta odstartovala kolem půl jedné od Eiffelovy věže, prvním členem štafety byl bývalý přední francouzský atlet Stéphane Diagana.

Bezpečnostní opatření v ulicích francouzské metropole se dají srovnat s ochranou při případné návštěvě amerického prezidenta Bushe. Na klidný běh olympijské štafety po celé její trase dohlíželi policisté na motocyklech nebo kolečkových bruslích. Bezpečnost zajišťovalo i 32 vozů pořádkové služby.

Zastávka pochodně na radnici a tamní ceremonie byly na čínskou žádost zrušeny a po absolvování další etapy k Národnímu shromáždění bylo rozhodnuto další část slavnostního běhu zrušit a dopravit pochodeň v autobuse rovnou na její konečnou stanici, kterou je stadion Charléty. Zde se konala krátká závěrečná ceremonie.

Nikdy v historii neměla pochodeň na cestě z Olympie do dějiště her takové problémy. Čína protesty odsoudila, nehodlá ale změnit trasu pochodně, která má projet dvaceti zeměmi.

Na Eiffelovce rozvinuli členové novinářské organizace Reportéři bez hranic černý prapor s olympijskými kruhy tvořenými pouty a tři její členové se ke konstrukci připoutali. Jejich akci ukončila policie. Organizace rozvinula stejnou vlajku i na katedrále Notre-Dame, na radnici se o to postarali radní z řad Zelených.

Z Paříže se olympijský oheň přesouvá do Ameriky, další jeho zastávkou bude ve středu San Francisco. I zde se čekají protičínské protesty.

Clintonová vyzývá Bushe k bojkotu olympijských her

Znepokojení nad situací v Tibetu dnes vyjádřil i předseda Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Jacques Rogge, který jedná v Pekingu. Jak ale dodal, bojkot srpnových olympijských her v čínské metropoli není pravděpodobný.

Proti narušení průběhu štafety v Paříži vystoupil předseda francouzského olympijského výboru Henri Sérandour. Podle něj mohli odpůrci čínského režimu protestovat, aniž kladli překážky sportovcům nesoucím olympijskou pochodeň. Výhrady k formě, jakou protesty nabyly, vyslovili i někteří další představitelé francouzského sportovního světa.

Pokud jde o účast francouzských politiků na zahajovacím ceremoniálu olympijských her, ministr zahraničí Bernard Kouchner prohlásil, že všechny možnosti jsou otevřené.

Demokratická kandidátka na americký prezidentský úřad Hillary Clintonová dnes naopak vyzvala prezidenta George Bushe, aby zahajovací ceremoniál her bojkotoval.

Chronologie protestů proti „cestě harmonie“ - štafetě s olympijskou pochodní před zahájením LOH v Pekingu 2008:

9. srpna 2007 - V Aténách byla zapálena pochodeň protestního štafetového běhu, který pod heslem „žádná lidská práva - žádná olympiáda“ pořádali tchajwanští aktivisté a Koalice pro vyšetřování perzekuce Fa-lun-kungu (CIPFG).

21. září - Tchaj-wan se odmítl stát poslední zastávkou pochodně před jejím vstupem na čínské území, nakonec byl z trasy „cesty harmonie“ vyřazen.

23. března 2008 - Thajská ekologická aktivistka Narisa Chakrabongseová se vzdala účasti ve štafetovém běhu s olympijskou pochodní.

24. března - V řecké Olympii byl slavnostně zapálen olympijský oheň, ceremoniál narušil muž, který se s transparentem vyjadřujícím podporu Tibetu dostal až do blízkosti řečnického stupínku v době, kdy pronášel projev prezident organizačního výboru pekingských her Liou Čchi. S dalšími protestujícími byl zatčen také Čech Stanislav Sedláček, později si tibetská žena zahalená do červené látky lehla na cestu před běžce s pochodní poblíž Olympie. Přímý přenos v čínské televizi byl v době incidentu přerušen a nahrazen předtočenými záběry.

30. března - Slavnostní předání pochodně čínským pořadatelům v aténské Akropoli se neúspěšně pokusila narušit skupinka protibetských demonstrantů, zatčeno bylo 12 lidí, včetně české studentky Kláry Vrbové.

- V indické Dharamsále, kde žije od roku 1959 v exilu tibetský duchovní vůdce dalajlama, byla zapálena „nezávislá pochodeň“.

1. dubna - Kapitán indické fotbalové reprezentace Bhajčung Bhutia odmítl běžet s pochodní v nynější olympijské štafetě.

5. dubna - Nést štafetu odmítli také někteří britští sportovci, například hráč badmintonu Richard Vaughan.

6. dubna - Při běhu Londýnem chránilo pochodeň na 2000 policistů, přesto se jednomu demonstrantu podařilo se jí na chvíli zmocnit, na jiném místě se další dva muži pokusili uhasit ji práškovým hasicím přístrojem; zatčeno bylo nejméně 35 osob.

7. dubna - Štafeta se přesunula do Paříže, místní radnici zdobí nápis „Paříž brání lidská práva po celém světě“, samotnou pochodeň chrání 3000 policistů, přesto ji byli pořadatelé třikrát před protestujícími lidmi nuceni ukrýt do doprovodného autobusu, kde byla na čas „z technických důvodů“ uhašena a znovu zažehnuta; poslední etapa pochodu byla nakonec zrušena.

Olympijský oheň v Paříži
Zdroj: ČT24