Francie vyslala proti somálským pirátům zvláštní komando

Paříž - Francie vyslala zvláštní jednotky GIGN do oblasti, kde se v pátek somálští piráti zmocnili francouzské plachetnice Ponan. Zvláštní komando má pomoci při vyjednávání s únosci. Ti zatím nevznesli žádné požadavky, kterými by podmiňovali propuštění třiceti rukojmí. Francouzský ministr zahraničí dnes ujistil, že se jednotky vyhnou násilí, výkupné ale Paříž nezaplatí. Unesenou plachetnici o víkendu pronásledovaly francouzské válečné lodě až do přístavu na severu Somálska.

V místě působí GIGN, což je součást četnictva, které spadá pod ministerstvo obrany. Skupina se specializuje na mimořádné zákroky spojené hlavně s únosy, ale i terorismem a velkým banditismem. Její členové zpravidla sami vedou vyjednávání s útočníky. GIGN chce násilí proti pirátům použít pouze v případě, že by selhalo vyjednávání.

Plachetnice dnes stále kotví u vesnice Garacad na jižním pobřeží poloautonomní somálské oblasti Puntland, kam doplula v neděli. Unesené plavidlo si stále udržuje v dohledu francouzská fregata Commandant Bouan.

Trojstěžník Le Ponant o délce 88 metrů plul z Indického oceánu do Středomoří. Piráti ho přepadli v době, kdy proplouval Adenskou úžinou. Somálské pobřežní vody jsou známé jako jedna z hlavních oblastí na světě, kde působí piráti, kteří za vrácení zajatých lodí a osob požadují výkupné. Na palubě plachetnice nebyli v době únosu kromě 34 členů posádky žádní cestující. Posádka je prý v pořádku.

Vydáno pod