Dva lidé ve Španělsku zemřeli na lidskou formu nemoci šílených krav

Madrid - Dva lidé ve Španělsku zemřeli na Creutzfeldt-Jakobovu nemoc, která je lidskou formou nemoci šílených krav. Oznámila to dnes regionální vláda v Kastílii a Leónu. Jedna z osob zemřela podle úřadu před patnácti až dvaceti dny a druhá prý již na přelomu roku.

Úřady uvedly, že tato dvě úmrtí nejsou prvními případy, kdy na Creutzfeldt-Jakobovu nemoc umírali ve Španělsku lidé. Další podrobnosti ale neuvedly. Španělský národní rozhlas tvrdí, že poslední úmrtí na tuto nemoc se vyskytlo v Madridu v roce 2005.
 
Creutzfeldt-Jakobova nemoc je lidskou formou nemoci šílených krav. Postihuje centrální nervový systém člověka, příznakem jsou poruchy paměti, koordinace a hybnosti. Nemoc je velmi vzácná a často končí smrtí, většinou až několik let po nákaze. Přenos nemoci šílených krav ze skotu na člověka zatím nebyl vědecky potvrzen.

U zvířat byla choroba poprvé identifikována a popsána v roce 1986. Panika související s tímto onemocněním zasáhla především Velkou Británii v devadesátých letech. Po celé Evropě byly vybity přes čtyři miliony kusů dobytka a dodnes zemřelo od roku 1992 v Británii více než 160 lidí. Počet případů BSE v Evropské unii se v posledních letech snižuje. Českou republiku zasáhla epidemie ve velmi malé míře.