Mugabe se po prohraných volbách nehodlá vzdát; policie zatkla sedm volebních komisařů

Harare - Zimbabwský prezident Robert Mugabe prohrál nedávné volby, vše ale nasvědčuje tomu, že se nehodlá vzdát a bude usilovat o uskutečnění druhého kola. Nejvyšší soud v úterý rozhodne o žádosti opozice, aby volební komise neprodleně výsledky prezidentských voleb z konce března zveřejnila. Zimbabwská policie dnes podle agentury Reuters oznámila, že zatkla sedm volebních komisařů, kteří údajně při sčítání ubírali Mugabemu hlasy.

Mugabe se také snaží znovu podněcovat černošské obyvatelstvo proti bělochům, kteří v zemi zůstali. V neděli vyzval Zimbabwany, aby chránili půdu před bělochy. „Půda musí zůstat v našich rukou. Tahle půda je naše, nesmí se vrátit bělochům,“ prohlásil v neděli Mugabe při pohřbu jednoho ze strýců své manželky. „Dnes si nemůžeme dovolit ustupovat v boji o půdu,“ citoval dnes Mugabeho deník The Herald.
 
Prezident před několika lety vyvlastnil několik tisíc farem bělošských Zimbabwanů a rozdal je veteránům z války za nezávislost, svým věrným spolupracovníkům a příbuzným. Zábory půdy byly často doprovázeny násilím na původních majitelích i jejich zaměstnancích. Noví vlastníci však s půdou zacházet neumějí a třetina obyvatel země je dnes závislá na humanitární pomoci ze zahraničí.
 
Mugabe nyní prohlašuje, že opozice chce vrátit farmy původním majitelům. Mezitím ale jeho někdejší spolubojovníci přepadli osm z hrstky farem, které ještě bělochům zůstaly. Ukradli veškeré vybavení a dobytek. Policie je sice z farem vytlačila, ale podle syndikátu farmářů nejtvrdší jádro veteránů kolem Mugabeho ještě v neděli obsadilo jiné dvě farmy. Jde o další signál, že Mugabe nezaváhá a použije násilí, aby si udržel moc, upozornila agentura AP.
 
Mugabeho vládnoucí Africký národní svaz Zimbabwe - Vlastenecká fronta (ZANU-PF) chce, aby hlasy z voleb, které se uskutečnily koncem března, byly přepočítány, a tím by se odsunulo vyhlášení výsledků. Opozice to však odmítá a trvá na okamžitém zveřejnění výsledků. „Jak chcete přepočítávat hlasy z výsledků, které nebyly zveřejněny? To je směšné,“ poznamenal mluvčí opozice Nelson Chamisa. Nejvyšší soud dnes oznámil, že je v jeho pravomoci o žádosti opozice rozhodnout. Vynesení verdiktu však odložil na úterý. Zimbabwská policie dnes oznámila, že zatkla sedm volebních komisařů, kteří údajně při sčítání ubírali Mugabemu hlasy.
  
ZANU-PF ztratil většinu v parlamentu. V Senátu jsou hlasy rozdělené napůl. Prezidentské volby však oficiálního vítěze stále nemají - podle různých zdrojů je vyhrál opoziční kandidát Morgan Tsvangirai, ale není jisté, zda obdržel nadpoloviční většinu. Jeho Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) tvrdí, že ano, naopak vládní a jiné zdroje tvrdí, že nikoliv a musí se konat druhé kolo.
 
Panují obavy, že v případě konání druhého kola by před ním došlo ke krveprolití. Vláda by mobilizovala ozbrojené síly, zálohy i válečné veterány, aby terorizováním přiměli voliče k hlasování pro Mugabeho, upozornil Tsvangirai. ZANU-PF „připravuje válku proti lidem“, jak prohlásil. „Mugabe musí pochopit, že země musí jít kupředu. Nemůže zemi vydírat. On představuje problém, nikoliv řešení,“ prohlásil Tsvangirai. Vyzval africké vůdce i OSN, aby „zabránili chaosu a rozvratu“. Opoziční vůdce je nyní v Jihoafrické republice, kde zřejmě chce přesvědčit mezinárodní společenství o nutnosti vyvinout tlak na Mugabeho, aby odstoupil.
 
Na volby nesměli dohlížet západní pozorovatelé. Stejně tak západní novináři na ně nedostali akreditaci. V pátek byli dva žurnalisté zatčeni a obviněni, že porušili mediální zákon. Prokuratura však prohlásila, že obvinění je nepodložené. Policie je však nepropustila a obvinila je ze stejného činu, tentokrát však na základě volebního zákona.