Clintonová vyzvala Bushe k bojkotu zahajovacího ceremoniálu OH v Pekingu

New York - Demokratická kandidátka na úřad amerického prezidenta Hillary Clintonová dnes vyzvala George Bushe k bojkotu zahajovacího ceremoniálu letních olympijských her v Pekingu na protest proti nedodržování lidských práv v Číně. Prezident USA má v plánu zúčastnit se v srpnu slavnostního zahájení olympiády a zatím od svého plánu nehodlá ustoupit.

Senátorka Demokratické strany za stát New York argumentovala především nedávným krveprolitím v Čínou ovládaném Tibetu. „Ve světle nedávných událostí se domnívám, že prezident Bush by neměl plánovat svou účast na zahajovacím ceremoniálu v Pekingu, pokud čínská vláda nepřistoupí k významným změnám,“ uvádí Clintonová v dnešním prohlášení.

Clintonová rovněž kritizovala Čínu, že podporuje súdánskou vládu, která je podle mnohých hlasů odpovědná za násilí v Dárfúru. To odsuzuje společně s krveprolitím v Tibetu i demokratický soupeř Clintonové Barack Obama, nemá podle svého nedávného vyjádření zcela jasný názor na to, jestli by USA měly klást podmínky, co se účasti amerických sportovců a politiků na hrách v Pekingu týče. „Mám ale pochyby o tom, jestli by se z olympiády mělo stát centrum politických protestů, protože tam jde také o sbližování zemí,“ prohládil nedávno Obama.
 
Aktivisté, kteří odsuzují čínskou politiku v Tibetu, v posledních dnech usilují o narušení štafety s olympijským ohněm, která putuje po desítkách zemí celého světa. V neděli narušili demonstranti tuto štafetu v Londýně, dnes průvod několikrát přerušili v Paříži. Poslední etapa pařížské štafety musela být dokonce zrušena a pořadatelé akce byli dokonce nuceni pochodeň přechodně uhasit. 
  
V úterý má pochodeň dorazit do San Franciska na západě USA, kde se také očekávají protičínské protesty. Už dnes se tři aktivisté s tibetskou vlajkou vyšplhali na konstrukci tamního slavného mostu Golden Gate.

Vydáno pod