Do San Franciska dorazil olympijský oheň, MOV zvažuje ukončení štafety

San Francisco - Olympijský oheň dnes dorazil do San Franciska, kde se ve středu poběží štafeta s pochodní. Po protestech v Londýně a Paříži provázejí běh v tomto městě na západním pobřeží USA rozsáhlá bezpečnostní opatření kvůli očekávaným protičínským protestům. Mezinárodní olympijský výbor zvažuje možnost předčasného ukončení mezinárodního běhu.

Násilnosti v Evropě a obava z podobných demonstrací v San Francisku vedou Mezinárodní olympijský výbor (MOV) k úvahám o ukončení mezinárodní části olympijské štafety, která začala v řecké Olympii a 4. května má dorazit do Číny, v jejímž hlavním městě Pekingu se v srpnu budou konat letní olympijské hry. Předseda MOV Jacques Rogge citovaný agenturou AP uvedl, že o ukončení mezinárodního běhu by mohl výbor diskutovat v pátek.

Před příletem symbolu olympiády na sanfranciské letiště vyvěsili aktivisté na slavný most Golden Gate tibetskou vlajku a transparenty. Skupina lidí tu tři hodiny protestovala, jeden z demonstrantů dokonce poskytl telefonický rozhovor novinářům. V souvislosti s tímto incidentem už bylo obžalováno sedm lidí ze spiknutí a výtržnosti. 

Shromáždění, protesty a tiskové konference se konají v posledních týdnech v San Francisku téměř každý den a další se plánují. K demonstrantům se připojí herec Richard Gere nebo jihoafrický arcibiskup Desmond Tutu.
 
Samotná štafeta začne ve středu po poledni (22:00 SEČ) a pořadatelé počítají s tím, že potrvá dvě a půl hodiny. Ještě před tím jsou plánována shromáždění na podporu Tibetu a na mostě Golden Gate budou protestovat barmští tibetští mniši. Kvůli možnému násilí dnes jeden z běžců štafety svoji účast odvolal, uvedl mluvčí sanfranciské části olympijského běhu David Perry. Jméno sportovce ovšem nesdělil.

San Francisco je jedinou předávkou olympijské štafety ve Spojených státech na cestě do Pekingu a pořadatelé očekávají, že se do města sjedou odpůrci čínského režimu z celé země. Proto jsou ve městě zvýšená bezpečnostní opatření. Běžce budou provázet policisté, kteří poběží vedle nich. Mělo by jich být až pět stovek. Během štafety bude také nad městem uzavřen vzdušný prostor.
 
Olympijskou pochodeň ponese osmdesát běžců kolem Sanfranciského zálivu na trati dlouhé devět a půl kilometru. Trasa štafety byla zkrácena z původních téměř třinácti kilometrů a zahajovací i závěrečný ceremoniál byly zkráceny na 20 minut. Trasa může být dokonce na poslední chvíli změněna.

Čína odsoudila pokusy o narušení olympijské štafety

Čína dnes odsoudila pokusy narušit běh s olympijskou pochodní, o což se v minulých dnech snažili protičínští aktivisté v Londýně a Paříži. Podle čínského ministerstva zahraničí je mají na svědomí „separatistické síly usilující o nezávislost Tibetu“. Protesty kritizoval také předseda Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Jacques Rogge. Mluvčí MOV Kevan Gosper zdůraznil, že trasa pochodně pro pekingské hry zůstane nezměněna, výbor podle něj nicméně pro příští olympiády uvažuje o ukončení praxe mezinárodní štafety s pochodní.

„Rozhodně odsuzujeme záměrné narušení štafety s olympijským ohněm separatistickými silami, jež usilují o nezávislost Tibetu,“ reagovala dnes na poslední události mluvčí čínského ministerstva zahraničí Ťiang Jü. Mluvčí pekingské olympiády zase označil protesty v Paříži za rouhání. K čínským představitelům se připojila i tamní média, která obvinila evropské země, které hostily štafetu, z nedostatečného zajištění bezpečnosti olympijského ohně.

Čína také zahájila masivní propagandistickou kampaň zaměřenou proti západním médiím. Obviňuje Západ ze zaujatého zpravodajství o březnových nepokojích v Tibetu. Právě toto zpravodajství podle čínských médií vyvolalo vlnu protestů, které doprovázejí cestu olympijské pochodně. Západní novináři působící v Číně také dostávají výhružné telefonáty a e-maily, v nichž jsou napadáni pro své údajně lživé zprávy o událostech v zemi.

Ze San Franciska má štafeta podle původního plánu zamířit do Argentiny a více než desítky další zemí. Po událostech posledních dnů organizátoři štafety v Canbeře dnes oznámili, že zvažují změnu trasy běhu pochodně, aby zajistili její větší bezpečí.