Slovenský Směr hrozí referendem o Lisabonu, tiskový zákon projedná sněmovna tento týden

Bratislava - Nejsilnější slovenská strana Směr premiéra Roberta Fica dnes pohrozila referendem o nové smlouvě Evropské unie, pokud by v parlamentu nezískala od opozice dost hlasů na její schválení potřebnou třípětinovou většinou. K té chybí vládní koalici pět poslanců. Opozice schválení Lisabonské smlouvy blokuje od února kvůli kontroverznímu návrhu novely tiskového zákona. O té by sněmovna měla hlasovat ještě tento týden.

Menšinová opozice je sice převážně proevropská, ale schválení Lisabonské smlouvy EU blokuje už od února. Chce tak donutit premiéra Fica, aby změnil kontroverzní návrh novely tiskového zákona, který u opozice, vydavatelů i Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě budí obavy z omezení svobody slova.

Nejdiskutovanější částí kontroverzního tiskového zákona je právo na odpověď, které by umožnilo každému čtenáři reagovat na informace v tisku, i když budou pravdivé. Návrh se nelíbí vydavatelům novin ani politikům. Opozice trvá na svých podmínkách a žádá, aby se právo na odpověď vztahovalo pouze na nepravdivé informace. Kvůli tiskovému zákonu opozice neustále blokuje schválení Lisabonské smlouvy. 

Lisabonská smlouva, která má pozměnit pravidla fungování EU po jejím rozšíření z 15 na nynějších 27 členů, začne platit až po ratifikaci ve všech členských státech. Zatím ji schválily parlamenty Maďarska, Slovinska, Malty, Francie a Bulharska. Pouze Irsko bude smlouvu schvalovat v plebiscitu.

Pokud by koalice prosadila tiskový zákon bez dalších úprav a následně ztroskotalo jednání o Lisabonské smlouvě, někteří vládní politici připustili i možnost referenda. „Je taková možnost, kterou je třeba hledat pro případ krize,“ řekl místopředseda parlamentu Miroslav Číž z premiérovy strany.

Případné referendum by mohlo být pro osud smlouvy riskantní. Na Slovensku je podmínkou platnosti hlasování i účast nejméně poloviny oprávněných voličů. Dosud přišlo dost lidí k urnám jedině při hlasování o vstupu Slovenska do EU, ostatních pět referend od roku 1993 ztroskotalo právě na nedostatečné účasti.

Zatímco podle opozice by parlament mohl o Lisabonské smlouvě hlasovat klidně i opakovaně, premiérova strana tvrdí, že jen jednou.

O tiskovém zákonu by sněmovna měla hlasovat ještě tento týden, pravděpodobně už ve středu. Fico zatím připustil jen drobné změny v předloze; to podle opozice nestačí, aby novela přestala být „náhubkem pro média“. Předkladatel, ministr kultury Marek Maďarič, ale dnes veškerou kritiku odmítl jako „propagandu, za kterou by se nemusel stydět ani bývalý režim“. V dnešní parlamentní debatě vládní strany připustily jen drobné změny zákona. Například Ján Senko ze Směru navrhl, aby redakce nemusely uveřejňovat opravy se stejně velkým titulkem, jaký měl článek, na nějž oprava reaguje. Razantnější úpravy vláda už předem vyloučila.

Vydáno pod