Levicoví povstalci v Kolumbii nepustili francouzské lékaře k unesené Betancourtové

Bogotá - Vedení povstaleckých Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) odmítlo umožnit francouzskému zdravotnickému týmu ošetřit rukojmí zadržovaná v džungli, a to včetně někdejší kandidátky na úřad kolumbijské prezidentky Ingrid Betancourtové, která je vážně nemocná. Odmítavý postoj FARC znamená neúspěch pro francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, který se zasazuje o osvobození Betancourtové, jež má kromě kolumbijského rovněž francouzské občanství.

Francouzské letadlo se zdravotnickým týmem přistálo na vojenském letišti v Bogotě již ve čtvrtek a lékaři od té doby čekali, zda jim povstalci umožní kontakt s Betancourtovou vězněnou od roku 2002. Prohlášení, které FARC zveřejnily na internetu, zdůrazňuje, že „francouzská zdravotní mise není racionální, tím spíš, že nevzešla ze žádné dohody“ s povstalci. 
 
Sarkozy se nedávno na rebely z FARC obrátil přímo. Kolumbijská televize RCN odvysílala jeho poselství, ve kterém tvrdil, že propuštěním Betancourtové by FARC mohly přesvědčit západní země, aby je dále nepovažovaly za teroristickou skupinu. „Pokud ovšem Ingrid Betancourtová zemře, nebude o čem jednat. Když ji osvobodí, možná některá místa na světě se na ně začnou dívat jinak,“ řekl údajně Sarkozy. 

Zástupce povstalců k tomu už minulý týden řekl, že propuštění Betancourtové připadá v úvahu jedině výměnou za osvobození vězněných členů FARC. Od ledna propustili povstalci jednostranně šest rukojmích. Koncem února oznámili, že s touto praxí končí, dokud kolumbijské úřady nepřistoupí na demilitarizaci dvou strategicky významných lokalit na jihozápadě země.
 
Právě dnes přinesla agentura AFP informaci, že bývalý český prezident Václav Havel společně s někdejším předsedou Evropské komise Jacquesem Delorsem a s bývalou předsedkyní Evropského parlamentu Simone Veilovou navrhují, aby letošní španělskou Cenu prince Asturského za mír obdržela Betancourtová.
 
Cena prince Asturského je jednou z nejvýznamnějších cen ve Španělsku. Udílí se od roku 1981 každoročně v osmi kategoriích, v roce 1997 získal toto ocenění v kategorii humanitní vědy a média tehdejší český prezident Václav Havel.
 
Ocenění dotované 50.000 eury (tedy asi 1,2 milionu korun) s reprodukcí sošky od sochaře Joana Miróa osobně předává na podzim v Oviedu dědic španělského trůnu princ Felipe.