Rakouští poslanci schválili Lisabonskou smlouvu

Vídeň - Rakouští poslanci schválili Lisabonskou smlouvu. Pro novou unijní úmluvu zvedli ruku zástupci vládní koalice i Strana zelených. Proti byli naopak poslanci krajní pravice. Rakousko se tak stalo osmou zemí, která v parlamentu přijala reformní dohodu EU.

Proti Lisabonské smlouvě vystupovali od krajní levice přes ochránce životního prostředí až po odpůrce jaderných elektráren, důvodem byly obavy, že Rakousko ratifikací ztratí svou identitu a postavení neutrálního státu.
 
Pravicová opozice se ještě před hlasováním pokusila prosadit návrh o referendu k ratifikaci Lisabonské smlouvy. To se jim ale nepodařilo. Nakonec unijní smlouvu v parlamentu spolu s vládní koalicí překvapivě podpořila i Strana zelených. Šéfka parlamentního klubu zelených Eva Glawischnigová ale prohlásila, že je to z jejich strany „kritické ano“.
 
Zelení se přitom dříve vyslovili proti tomu, že Rakousko se v rámci smlouvy zapojuje i do podpory výzkumu jaderné energetiky díky programu Euratom. Vládě pak vyčítali nedostatečnou vysvětlovací práci, která by smlouvu přiblížila občanům a rozptýlila jejich obavy.
 
Dosud smlouvu schválily Maďarsko, Slovinsko, Francie, Malta, Bulharsko a Rumunsko. V Polsku se ještě čeká na podpis prezidenta Lecha Kaczyńského. V Česku a Slovensku se ratifikační proces teprve připravuje.