Bush vyzval Čínu k jednání s dalajlamou

Washington - Americký prezident George Bush dnes podle agentury Reuters vyzval Čínu, aby zahájila rozhovory s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. Jeho prohlášení přišlo v den, kdy se v San Francisku koná štafeta s olympijskou pochodní, při které se čekají velké protičínské protesty.

Bush adresoval svou výzvu Číně po schůzce se singapurským ministrem bez portfeje Goh Chok Tongem. „Shodli jsme se, že by Čína měla zahájit dialog s dalajlamovými zástupci,“ řekl americký prezident. „Pokud by se skutečně setkali s dalajlamou, zjistili by, že to je příjemný člověk a muž míru, který odmítá násilí,“ doplnil.

Dalajlamu obviňují čínské úřady z toho, že ve snaze sabotovat olympiádu v Pekingu rozpoutal březnové nepokoje v Tibetu. Podle oficiálních údajů při nich zahynuly dvě desítky lidí, tibetské exilové organizace udávají až 140 mrtvých. Potlačení povstání vyvolalo protesty po celém světě a protibetští demonstranti narušili i cestu olympijské pochodně v Londýně a Paříži.

Bush v minulosti dal najevo, že hodlá přijet do Pekingu na olympijské hry. Jeho mluvčí Dana Perinová však dnes odmítla říct, zda se prezident zúčastní i zahajovacího ceremoniálu, a úvahy o Bushově programu v srpnu označila za předčasné. K bojkotu slavnostního zahájení olympiády prezidenta vyzývají členové Demokratické stany včetně prezidentské kandidátky Hillary Clintonové.

Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová dnes také prohlásila, že USA uvažují o otevření konzulátu v tibetském správním středisku Lhase. Takový krok však podléhá schválení čínské vlády, která v minulosti umožňovala přístup do Tibetu pouze na zvláštní povolení.