Britský premiér nepojede na úvodní ceremionál olympiády

Londýn - Britský premiér Gordon Brown nepojede do Pekingu na ceremoniál k zahájení letních olympijských her. Podle BBC to uvedla premiérova mluvčí. Brown ale údajně nebude chybět na slavnostním zakončení letních olympijských her.

Britský premiér tak zareagoval na nátlak ochránců lidských práv, kteří jej vyzývali, aby se na protest proti násilí v Tibetu nezúčastnil úvodního ceremoniálu OH v Pekingu. „Nikdy neměl v plánu se ho zúčastnit,“ doplnila dnes premiérova mluvčí. Na zahájení olympiády tak pojede jen britská náměstkyně pro olympiádu Tessa Jowellová.
 
Brown se k celé věci vyjadřuje nicméně zdrženlivě, již dříve zamítl, že by Velká Británie hry bojkotovala. Přesto se chce ale spolu s princem Charlesem sejít s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou.
 
Do Pekingu na zahájení her nepojedou i další světoví politici, chybět tam bude polský premiér Donald Tusk. O bojkotu uvažuje i francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Účast českých politiků je zatím nejasná. Souhlas s bojkotem dnes v Paříži vyjádřil Karel Schwarzenberg. Václav Klaus bude v době her na operaci kyčle, premiér Topolánek čeká, až jestli ho do Pekingu pošle vláda. Zcela jistě do Číny nebudou cestovat ministr školství Ondřej Liška nebo pražský primátor Pavel Bém.