Protesty provázely olympijskou štafetu i v San Francisku

San Francisco - Protičínské protesty spojené s cestou olympijského ohně na srpnovou olympiádu v Pekingu pokračovaly i v americkém San Francisku. Běh s pochodní tu byl nejprve zpožděn, poté na téměř tři čtvrtě hodiny přerušen a následně se uskutečnil po změněné trase. Závěrečný ceremoniál na jednom z náměstí byl odvolán a kolona aut s pochodní zamířila rovnou na letiště. Delegace s olympijským ohněm by měla odletět do Buenos Aires, kde je plánovaná první jihoamerická etapa.

Necelou hodinu před startem běhu na sanfranciském baseballovém stadionu úřady oznámily, že trasu, už jednou zkrácenou na deset kilometrů, znovu zkrátily téměř na polovinu. Ze zpožděného zahajovacího ceremoniálu pak první běžec proti očekávání zamířil do budovy a několik desítek minut nebylo zřejmé, co se děje. Pochodeň poté pořadatelé převezli asi dva kilometry do centra města, kde přísně střežená štafeta vyrazila opačným směrem, než demonstranti i příznivci olympiády očekávali.

Štafetu obklopovali nejen čínští strážci, ale také zástupy sanfranciských policistů v poklusu, na motorkách a jízdních kolech.

V San Francisku žije jedna z největších čínských komunit v USA a její zástupci vytvořili již před zahájením běhu s pochodní pro a protičínské tábory. „Čínská komunita v San Francisku je rozdělena. Většina sympatizuje s pořádáním olympijských her v Číně, ale berou to jako prostředek ke sbližování názorů a národů,“ vysvětlil spolupracovník ČT v San Francisku Dušan Neumann. Protesty přijely do města podpořit další tisíce lidí. Před startem došlo mezi oběma stranami k menším potyčkám, když někteří protestující vnikli s tibetskou vlajkou mezi proolympijské demonstranty. Tibetští aktivisté se rozhodli zahradit cestu pochodně i vlastními těly.

Nesouhlas s olympiádou začali aktivisté v San Francisku projevovat již v pondělí, kdy na slavný most Golden Gate umístili transparenty vyzývající k osvobození Tibetu. V úterý pak pokračovali nenásilnými demonstracemi a pochodem městem, který vyvrcholil večerním shromážděním za účasti herce Richarda Gerea a bojovníka za lidská práva, nositele Nobelovy ceny míru, jihoafrického arcibiskupa Desmonda Tutua. Řečníci vybízeli k nenásilným protestům a vyzvali světové politiky, včetně amerického prezidenta George Bushe, aby oficiální zahájení pekingských olympijských her bojkotovali.

Se stejným požadavkem se ve středu na Bushe obrátili i tři američtí
prezidentští kandidáti - Hillary Clintonová, Barack Obama a John McCain.

Bush na OH pojede, Brown a Tusk ne; EP vyzývá k bojkotu

Bílý dům oznámil, že se prezident Bush olympijských her zúčastní. Účast na olympiádě už předem odmítli britský premiér Gordon Brown a polský ministerský předseda Donald Tusk. Ceremoniálu se nezúčastní ani český prezident Václav Klaus nebo německá kancléřka Angela Merkelová. Oba politici však zdůraznili, že v jejich případě se nejedná o bojkot. O návštěvě údajně neuvažovali ani dříve.

Evropský parlament dnes podle agentury Reuters schválil rezoluci, v níž nezávazně vyzývá vedoucí představitele EU, aby zvážili možnost bojkotu zahajovacího ceremoniálu nacházejících olympijských her v Pekingu, pokud Čína o situaci v Tibetu nezačne jednat s dalajlamou.

Členské státy Evropské unie by se prý měly snažit o nalezení společné pozice k celému problému. Neúčast na zahájení her by přitom měla být jednou z možností. Jednotlivým zemím se ovšem společný postoj zatím nedaří nalézt, přestože se o to nedávno pokoušeli ministři zahraničí na zasedání ve Slovinsku. Většina členských států je proti bojkotu zahajovacího ceremoniálu.

Problematika Tibetu a tamějších represí ze strany čínské vlády je vedle otázky lidských práv v Číně hlavním motivem protestních akcí. Odpůrci ve strachu před dalšími represemi v Tibetu požadují, aby jím olympijský oheň vůbec neputoval. O tom ale pořadatelská země odmítá diskutovat a pokusy narušit cestu olympijského ohně několikrát odsoudila. Bouře v San Francisku navazují na incidenty předchozích etap v Londýně a Paříži. Ve francouzské metropoli byla etapa plamene přerušena třikrát a její poslední část organizátoři raději ukončili.

MOV odmítá zrušení nebo zkrácení olympijské štafety

Předseda Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Jacques Rogge dnes navzdory pokračujícím protestům vyloučil zrušení nebo zkrácení štafety s pochodní, jak údajně navrhli někteří členové výboru. MOV podle něj nicméně posoudí, zda cestu olympijského ohně v budoucnu pořádat.

Rogge na zasedání výboru v Pekingu zároveň připomněl čínské vládě její slib zlepšit stav lidských práv v zemi. Čínské ministerstvo zahraničí však reagovalo výzvou, aby představitelé MOV nevnášeli do her politická témata, jak stanoví olympijská charta.

Organizátoři příštích etap štafety v indonéské Jakartě (22. dubna) a Hongkongu (2. května) mezitím oznámili, že z bezpečnostních důvodů zkrátí ve svých městech trasy pochodně. Násilné protesty doprovázející štafetu dnes odsoudila tibetská exilová vláda. Tibetský duchovní vůdce dalajlama zase vyjádřil podporu pekingské olympiádě.

Australský premiér Kevin Rudd dnes vyloučil, že by běžce s pochodní v australské Canbeře 24. dubna doprovázeli čínští ochránci, tak jako v jiných městech. Čínští agenti prý po celou dobu pojedou v autobuse, z něhož vystoupí pouze v případě potřeby. Jinak budou za bezpečnost ohně odpovídat podle premiéra výhradně australské orgány.

Čínské cestovní agentury zastaví výlety do Tibetu

Čínské úřady v Tibetu vyzvaly cestovní agentury, aby zastavily prodávání výletů do tohoto regionu kvůli potřebě zajistit bezpečnost trasy olympijského ohně na Mount Everest, která je plánována na květen. Čína přitom minulý týden oznámila, že od 1. května znovu otevře Tibet pro návštěvníky ze zahraničí, kterým vstup do oblasti zakázala po březnových nepokojích ve Lhase.

Dalajlama konání her podporuje

Tibetský duchovní vůdce dalajlama dnes na tiskové konferenci v Tokiu prohlásil, že podporuje konání olympijských her v Pekingu. Zároveň však obvinil Čínu, že nedává Tibetu skutečnou autonomii a popírá právo Tibeťanů na svobodu vyjádření. Dalajlama, který navštívil Tokio cestou do Spojených států, znovu odmítl obvinění čínských úřadů, že zorganizoval březnové nepokoje v Tibetu s úmyslem sabotovat tak srpnovou olympiádu. „Nejsme protičínští. Už od začátku jsme podporovali olympijské hry,“ prohlásil. „Jsem opravdu zklamaný z toho, že mě (čínská) vláda démonizuje. Jsem jen člověk, ne démon,“ dodal.

Čína odhalila teroristy plánující útoky na OH

Čína dnes oznámila odhalení dvou údajných teroristických skupin, které se prý chystaly zaútočit na srpnové olympijské hry v Pekingu. Gangy plánovaly pumové útoky a únosy sportovců, zahraničních novinářů a dalších návštěvníků her.