Padesát Barmánců se udusilo při ilegální cestě do Thajska

Bangkok - V kontejneru, který byl propašován do Thajska, se udusilo padesát čtyři ilegálních imigrantů z Barmy. Cestu přežilo 67 barmských dělníků, ale 21 z nich muselo být ve vážném stavu hospitalizováno. Oznámily to agentury AP a AFP s odvoláním na thajskou policii.

Když se policie dostavila na místo v pohraniční provincii Ranóng, kam ji
přivolali na pomoc přeživší imigranti, našla chladírenský návěs plný mrtvých lidí. Policejní šéf Kraitchong Čangtchongbai upřesnil, že zahynulo 37 žen a 17 mužů. Všech 121 Barmánců bylo podle něj
napěchováno do kontejneru o délce šesti metrů a šířce 2,2 metry. Tento kontejner se normálně používal k převozu mražených ryb. 

Každý z Barmánců zaplatil za cestu 5 000 bátů (zhruba 2 400 korun). Za ně měli být dopraveni od barmsko-thajské hranice do turistické oblasti Phúket, kde chtěli získat sezonní práci. Když řidič kamionu zjistil, že několik převážených lidí zemřelo, zaparkoval vozidlo na okraji silnice, otevřel dveře kontejneru a utekl. 

Nyní po něm pátrá policie, stejně jako po členech pašerácké bandy, která podle ní nelegální transport zorganizovala. 

Podle údajů thajského ministerstva práce pobývá v zemi legálně kolem
540 tisíc imigrantů, většinou původem z Barmy. Dále také ale z Laosu a Kambodže.

Organizace na ochranu lidských práv ale poukazují na
to, že více než jeden milion dalších imigrantů údajně pracuje v Thajsku bez oficiálního povolení a zaměstnavatelé tyto lidi často zneužívají.