Při havárii letadla v Peru zahynulo pět turistů z Francie

Lima - Pět francouzských turistů přišlo o život při pádu malého dopravního letadla na jihu Peru. Pilot vyvázl s těžkými zraněními a vyšetřovatelé doufají, že jim pomůže příčiny neštěstí objasnit.

Turisté si stroj najali, aby si ze vzduchu prohlédli proslulé obrazce na planině Nazca. Krátce před přistáním se ale stroj malé letecké firmy Aero Ica zřítil a dopadl na dům. Nehodu přežil pouze peruánský pilot, který byl s vážnými zraněními hospitalizován.
 
Geoglyfy na planině Nazca, která leží asi 400 kilometrů jižně od peruánské metropole Limy a byla v roce 1994 zapsána na seznam světového dědictví UNESCO, zabírají celkovou plochu kolem 450 kilometrů čtverečních.
 
Ohromné linie a obrazce, včetně figurálních, byly v půdě vytvořeny v období mezi lety 500 př. n. l. až 500 n. l. a představují jednu z největších záhad archeologie. U některých linií bylo prokázáno, že byly orientovány podle Slunce, respektive se všeobecně předpokládá, že sloužily především rituálům spojeným s astronomií. U některých však jejich účel stále zůstává velkou neznámou.

Vydáno pod