Vatikán chce podle zahraničních médií uložit ostatky Jana Pavla II. do skleněné rakve

Vatikán - Vatikán údajně zvažuje, že přemístí ostatky Jana Pavla II. do skleněné rakve. Papež zemřel před třemi lety a pochován je v cypřišové rakvi pod oltářem baziliky sv. Petra. Zpráva se objevila v zahraničních médiích, ale podle zpravodajky ČT Vědunky Lunardi Vatikán o přemístění ostatků zatím oficiálně neinformoval.

V poslední době kult uctívání ostatků sílí. O uložení do skleněné rakve se uvažuje tehdy, pokud se tělo zesnulého zachovalo, což je chápáno jako důkaz svatosti. Sám Jan Pavel II. ale neměl k uctívání ostatků dobrý vztah. Považoval svaté především za vzor pro věřící a sám si přál být pohřben přímo do země, což ale ve Vatikánu není možné.

Kolem ostatků Jana Pavla II. je v současnosti dost živo. Poláci chtějí, aby bylo jeho srdce převezeno do polského Krakova. Žádost se ale v Itálii a ve světě nesetkala s nadšením. „Jistou šanci Poláci mají. Přejí si to opravdu hodně. Rozhodnout ale musí papež Benedikt XVI,“ dodává Lunardi. 

V souvislosti s Janem Pavlem II. se též očekává jeho blahořečení. Tzv. beatifikace předchozího papeže se však neočekává dříve než za rok, i tak by byl celý proces oproti běžnému postupu značně urychlen. Nejprve musí být ale ověřen zázrak. Katolická církev již studovala dva návrhy na to, co by mohlo být Janu Pavlovi II. jako zázrak uznáno.