Slovenský parlament schválil Lisabonskou smlouvu

Bratislava - Slovenský parlament dnes schválil Lisabonskou smlouvu, která reformuje pravidla fungování Evropské unie. Potřebnou ústavní většinu zajistili kromě vládních stran poslanci Strany maďarské koalice (SMK). Zbytek opozice hlasování bojkotoval kvůli výhradám vůči tiskovému zákonu.

Vláda Roberta Fica si tak na své konto může připsat velké vítězství. Opozice přijetí smlouvy ohrožovala a podmiňovala podporu dokumentu změnami v tiskovém zákoně, který parlament schválil ve středu. Předseda SMK Pál Csáky sice se současnou vládou nesouhlasí a Fica považuje za arogantního člověka, smlouvu však podle svých slov podpořil kvůli obyvatelům Slovenska.

Ve sněmovně pro smlouvu hlasovalo 103 poslanců, pět bylo proti a jeden se zdržel. Zbytek opozice hlasování bojkotoval. Postoj zástupců maďarské menšiny rozezlil předáky slovenské opozice Mikuláše Dzurindu a Pavla Hrušovského.

Koalice potřebovala pro schválení dokumentu přinejmenším pět opozičních hlasů, aby shromáždila ústavní většinu 90 hlasů z celkového počtu 150 poslanců. Kdyby smlouva bývala v parlamentu neprošla, hrozila demise vlády. Tu dnes v tisku připustil nejen ministr vnitra a místopředseda vládní strany Směr-SD Robert Kaliňák, ale naznačili to i další politikové Směru-SD.

Lisabonská smlouva, která má pozměnit pravidla fungování EU po jejím rozšíření z 15 na nynějších 27 členů, začne platit až po ratifikaci ve všech členských státech. Zatím ji ratifikovaly parlamenty Maďarska, Slovinska, Malty, Francie, Bulharska a Polska. Pouze Irsko bude smlouvu schvalovat v referendu. Lisabonská smlouva nahrazuje evropskou ústavní smlouvu, kterou v roce 2005 odmítli v referendech voliči v Nizozemsku a Francii.