Evropský parlament vyzývá unii ke zvážení bojkotu zahájení olympiády

Brusel - Evropská unie by měla zvážit, zda nebojkotovat zahajovací ceremoniál nadcházejících olympijských her v Pekingu. Vyplývá to z rezoluce, kterou dnes schválil Evropský parlament. O bojkotu by se podle zákonodárců mělo uvažovat zejména v případě, že Čína nezačne jednat s tibetským exilovým vůdcem dalajlamou.

Jak uvedla bruselská zpravodajka ČT Eva Hrnčířová, rezoluce je nezávazná. Členské státy Evropské unie by se podle textu měly snažit o nalezení společné pozice k celému problému. Neúčast na zahájení her by přitom měla být jednou z možností.

Jednotlivým zemím se ovšem společný postoj zatím nedaří nalézt, přestože se o to nedávno pokoušeli ministři zahraničí na zasedání ve Slovinsku. Ministři pouze vybídli ke „konstruktivnímu dialogu“ Pekingu s dalajlamou, který se nedávno opět veřejně vyslovil pro nenásilný postup a autonomii, nikoliv nezávislost Tibetu.

Většina členských států je proti bojkotu zahajovacího ceremoniálu. Pokud jde o účast francouzských politiků, francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner prohlásil, že všechny možnosti jsou otevřené. O účasti prezidenta Nicolase Sarkozyho, který bude v době konání her předsedat EU, ještě není rozhodnuto. Británie, která bude hostit příští olympiádu v roce 2012, řekla, že její ministr sportu se zúčastní zahajovacího a premiér Gordon Brown závěrečného ceremoniálu.

Účast na olympiádě už předem odmítl polský ministerský předseda Donald Tusk. Ceremoniálu se nezúčastní ani český prezident Václav Klaus nebo německá kancléřka Angela Merkelová. Oba politici však zdůraznili, že v jejich případě se nejedná o bojkot. O návštěvě údajně neuvažovali ani dříve. Česká vláda je v současnosti proti účasti premiéra Mirka Topolánka v Pekingu.

Bílý dům oznámil, že se prezident George Bush olympijských her zúčastní, třebaže k bojkotu vyzývají všichni tři prezidentští kandidáti - Hillary Clintonová, Barack Obama a John McCain.

Tibetský duchovní vůdce dalajlama dnes na tiskové konferenci v Tokiu prohlásil, že podporuje konání olympijských her v Pekingu. Zároveň však obvinil Čínu, že nedává Tibetu skutečnou autonomii a popírá právo Tibeťanů na svobodu vyjádření. „Nejsme protičínští. Už od začátku jsme podporovali olympijské hry,“ prohlásil.