Černošská basketbalistka končí na Slovensku kvůli útoku rasistů

Košice - Americká prvoligová basketbalistka černé pleti se v Košicích stala obětí rasového útoku. Před dvěma skinheady ji nakonec zachránila jen její dobrá sportovní kondice. Kvůli napadení odmítla 25letá hráčka podepsat novou smlouvu a ze Slovenska odlétá.

Ve středu odehrála svůj poslední zápas a ve čtvrtek se loučila s týmem. Americká basketbalistka Denise Wilsonová po útoku rasistů nechce na Slovensku zůstat ani o den déle, než je to nutné. „Cítila jsem se tady dobře, ale po tom, co se stalo, jsem si musela sednout a uvažovat. Říkají, že mě ochrání, že už se to nestane, ale jak si tím můžu být jista,“ říká Wilsonová.
 
Incident se stal v neděli odpoledne. Muži s vyholenými hlavami jí začali sprostě nadávat. Hráčka před nimi uprchla do nedalekého MacDonaldu. Křičela o pomoc, nikdo se jí ale nezastal. Nakonec se musela uvnitř restaurace dokonce bránit s židlí v ruce. Nakonec jí pomohl manažer restaurace. 
 
Přivolaná policie pak oba útočníky zatkla. Už v minulosti totiž byli za podobné činy stíhaní a odsouzení. Teď jsou ve vazbě. Podle mluvčího krajské prokuratury v Košicích je důvod se obávat, že oba budou v trestné činnosti pokračovat, pokud zůstanou na svobodě.  Útočníkům hrozí až tři roky vězení.