Bush: Stahování amerických jednotek z Iráku bude v létě zmrazeno

Washington - Stahování amerických jednotek z Iráku bude v létě pozastaveno, aby americké velení mělo čas posoudit bezpečnostní situaci v této zemi. Prohlásil to dnes americký prezident George Bush s tím, že velení sil v Iráku bude mít k dispozici tolik času, kolik pro toto posouzení bude potřebovat.

Bush souhlasil s doporučením nejvyššího velitele amerických sil v Iráku Davida Petraeuse, aby částečné stahování jednotek bylo dokončeno do července. Na následné posouzení situace v Iráku dal lhůtu 45 dní. Teprve poté bude možné uvažovat o dalším stahování.

Při slyšení v Kongresu pak ministr obrany Gates uvedl, že až do začátku příštího roku nejspíše dříve uváděné snížení počtu vojáků v Iráku na hranici 100 000 mužů nepřijde. Namísto toho ministr očekává, že vrchní velitel amerických sil v Iráku generál Petraeus bude schopen oznámit další snížení stavu amerických vojáků nejdříve do poloviny září.

Dále Gates doufá, že „přestávka“ ve stahování vojáků z Iráku bude krátká a že situace v terénu umožní snížit americkou přítomnosti ještě na podzim letošního roku. Ve vnímání této přestávky vyzývá Gates k trpělivosti a realističnosti. „Dosažené úspěchy nejsou nezvratné,“ vysvětlil.

Prezident Bush také podle očekávání oznámil zkrácení výměny vojáků v Iráku i v Afghánistánu z 15 na 12 měsíců. Toto zkrácené válečné nasazení ale začne platit až u vojáků, kteří do míst ozbrojených konfliktů přijedou po 1. srpnu, ne u vojáků, kteří tam už slouží. Za zkrácením doby válečného nasazení je snaha snížit zatížení a stres v armádě.

Bush také prohlásil, že do irácké záležitosti se musí větší měrou zapojit celý svět. Zároveň varoval Írán, aby se přestal vměšovat do záležitostí Iráku, jinak Spojené státy zasáhnou, aby „ochránily své zájmy“.

Válka v Iráku je podle něj obtížná, ale ne nekonečná. „Přijde den, kdy se Irák stane způsobilým partnerem Spojených států. Přijde den, kdy bude mít Irák stabilní demokracii, která pomůže v boji proti našim společným nepřátelům a bude podporovat naše společné zájmy na Blízkém východě. Až ten den přijde, vrátíte se domů hrdi na svůj úspěch,“ řekl Bush
na adresu amerických vojáků i civilistů v Iráku.