Zimbabwská opozice se nezúčastní druhého kola volby prezidenta

Harare - Zimbabwská opozice se nezúčastní druhého kola prezidentských voleb, které chystá vláda kontroverzního prezidenta Roberta Mugabeho, protože prý v prvním kole přesvědčivě zvítězila. Na tiskové konferenci v Johannesburgu to řekl generální tajemník opozičního Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) Tendai Biti. Vyhlášení oficiálních výsledků prezidentských a parlamentních voleb v Zimbabwe se odkládá už skoro dva týdny. Oddalování má podle opozice posloužit Mugabemu k zastrašování obyvatel a demokratických aktivistů.

Opozice obviňuje vládu z násilné kampaně proti svým stoupencům a obává se o bezpečnost zimbabwských demokratických aktivistů. „Je jasné, že situace u nás doma je nestabilní. Životy všech prodemokratických aktivistů jsou v nebezpečí,“ uvedl Biti.

„Toto je, v určitém smyslu, vlastně státní převrat. Posílají vojenské síly po celé zemi, aby se připravili na druhé kolo a pokusili se vyděsit obyvatelstvo. Je to pokus vytvořit takové podmínky, aby Mugabe vyhrál,“ řekl předseda MDC Morgan Tsvangirai časopisu Time Magazine.

Prezidentské volby zřejmě vyhrál Tsvangirai, ale není jisté, zda obdržel nadpoloviční většinu. Jeho MDC tvrdí, že ano, naopak vládní zdroje uvádějí, že nikoli a že se tedy musí konat druhé kolo. Volební komise však vyhlášení výsledků prezidentských voleb stále odkládá s odůvodněním, že ještě nejsou přepočítány.

Mugabe i Tsvangirai dnes potvrdili, že se zúčastní summitu jihoafrických zemí, který by měl hledat společné stanovisko ke krizi v Zimbabwe.

Mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) podle agentury AFP vyzvala zimbabwskou policii, aby učinila přítrž politicky motivovanému násilí, které je podle AI v Zimbabwe nyní časté. Podle organizace se může jednat o organizované represe.