Topolánek bude v Řecku jednat o Kosovu i českém předsednictví

Atény - Do Řecka, oblíbené destinace českých turistů, dnes odletěl na pracovní návštěvu český premiér Mirek Topolánek. Se svým řeckým protějškem Kostasem Karamanlisem chce projednávat mimo jiné české představy o předsednictví Evropské unii a situaci na západním Balkáně. V sobotu bude následovat i návštěva Kypru. Do Česka se delegace vrátí v pondělí.

Jednodenní program Topolánek zahájí audiencí u prezidenta Karola Papuliase, poté bude jednat s premiérem Karamanlisem. Styčným bodem rozhovorů bude české předsednictví Evropské unii v první polovině příštího roku, Topolánek nastíní priority České republiky, kterým by se v tomto období chtěla věnovat.

Neshody se dají očekávat v otázce Kosova. Zde se české a řecké postoje rozcházejí, Atény totiž jednostranné vyhlášení nezávislosti této jihosrbské provincie odmítají. Oba politici hodlají mluvit i o bezpečnostní spolupráci a rozvoji vzájemných ekonomických vztahů. Ty jsou zatím zanedbatelné, podíl Řecka v českém zahraničním obchodu tvořil loni méně než půl procenta.

Odpoledne čeká Topolánka slavnostní obřad u hrobu neznámého vojína a přednáška „České předsednictví v měnící se Evropě“. Návštěvu Řecka zakončí prohlídkou aténské Akropole. Poté odcestuje na Kypr, kde jej v sobotu čeká diskuse s čelními představiteli země a následně i s vysokoškolskými studenty. Do Česka se vládní delegace vrátí v pondělí 14. dubna večer.