Ve Washingtonu se dnes otevřelo multimediální muzeum žurnalistiky

Washington - Ve Washingtonu se dnes otevřelo muzeum svobodného tisku pod názvem Newseum. Podle organizátorů to má být největší multimediální muzeum na světě. Sídlí na jedné z hlavních tříd města, na prestižní Pennsylvania avenue.

Prohlídka muzea zabere celé hodiny. Nejedná se přitom jen o expozice ve vitrínách, ale také o interaktivní prezentace, kinosály a přednáškové místnosti, kde budou probíhat různé besedy. 

Osm let trvalo, než výstavu uviděli první návštěvníci. Výstavba muzea stála 450 milionů dolarů. Návštěvníci si mohou v interaktivních studiích vyzkoušet práci novinářů a kameramanů.

Moderní objekt má přes sedm pater o rozloze několika tisíc metrů čtverečních. Velký zájem je o expozice zaměřené na to, jak média informovala o 11. září 2001 nebo o pádu Berlínské zdi. Každý den se mění vitríny s 80 tituly zahraničních novin. Výstava zachycuje pět století žurnalistiky a zároveň i ty nejnovější události. V jedné z galerií je památník se jmény novinářů, kteří při práci zemřeli.

Celé muzeum je financované ze soukromých prostředků. Kromě peněz od organizace Freedom Forum jej podporují i desítky dalších dárců z řad občanů. Pomoci rozpočtu má i vstupné.