Indonéská žába bez plic může osvětlit evoluční záhady

Bangkok - Žába, která byla před časem objevena v odlehlých částech Indonésie, nemá plíce a dýchá kůží. Tento objev by podle vědců mohl pomoci objasnit, co pohání evoluci některých druhů. Hnědý obojživelník s velkýma, vystouplýma očima, který se při pohybu v tekoucí vodě dokáže zploštit, se tak připojil na skrovný seznam obojživelníků, u nichž byla tato zvláštnost zjištěna, včetně několika druhů mloků a červorů.

Vodní žabka s latinským jménem Barbourula kalimantanensis byla podle slov evolučního biologa ze singapurské Národní univerzity Davida Bickforda objevena při expedici v srpnu 2007 v odlehlé části indonéské provincie Kalimantan na ostrově Borneo. Podle Bickforda je tento druh první žábou, u níž je známo, že nemá plíce.

Bickfordův indonéský kolega Djoko Iskandar narazil na žábu poprvé před třiceti lety a od té doby po ní pátral. To, že žába nemá plíce, se ale zjistilo až nyní při laboratorní pitvě. Podle Bickforda se žába vývojově přizpůsobila prostředí, v němž žije, a kterým jsou chladné, rychlé proudy vody bohaté na kyslík. Žába patrně potřebovala snížit svou vztlakovou sílu, aby se vyhnula riziku, že ji horská říčka strhne s sebou. Vzduch v plicích by ji příliš nadnášel. „Je to krajní případ adaptace, kterou si patrně vyžádaly rychle proudící vodní toky,“ říká Bickford.

Podle něj se jedná o nejstarší a nejpodivnější žabky, jaké lze na naší planetě najít. „Vypadají jako pošramocená verze Jabby Hutta,“ dodává s odvoláním na bizarní postavu z filmových Hvězdných válek.