Rusko hrozí vojenskými kroky, půjde-li Ukrajina a Gruzie do NATO

Moskva - Rusko podnikne vojenské a další kroky u svých hranic, pokud Ukrajina a Gruzie vstoupí do NATO. Prohlásil to dnes náčelník ruského generálního štábu Jurij Balujevskij. "Rusko podnikne kroky k zajištění svých zájmů u svých hranic," citují ruské tiskové agentury z prohlášení Balujevského. "Tyto kroky nebudou jenom ve vojenské oblasti, ale budou mít i jiný charakter."

Na dotaz, jaká vojenská opatření Rusko může přijmout, Balujevskij odpověděl: „To je nejednoznačná otázka. Obyvatelé Ukrajiny nejsou jednoznačně pro vstup do NATO. A takzvané referendum v Gruzii, podle něhož 70 procent obyvatel podporuje členství své země v NATO, to ještě nic neznamená. Uvidíme.“

Obě bývalé sovětské republiky mají zájem o vstup do aliance a očekávaly na summitu NATO v Bukurešti, který se konal minulý týden, pozvánku ke členství. Jejich zařazení do programu Akčního plánu členství (MAP), který je předstupněm k plnému přijetí, prosazovaly hlavně USA. Kvůli odporu Francie, Německa a zemí Beneluxu, které se obávaly zhoršení už tak napjatých vztahů s Ruskem, se však summit na začlenění dvou postsovětských republik do MAP neshodl. NATO dalo nicméně Kyjevu i Tbilisi jasně najevo, že s členstvím mohou v budoucnu počítat. To se ale nelíbí Rusku.

Ruský prezident Vladimir Putin po summitu řekl, že je potěšen výsledkem, ale upozornil, že příchod mocného vojenského bloku k hranicím Ruska by byl vnímán jako přímá hrozba.