Jediné romské internátní gymnázium na Slovensku zřejmě končí

Bratislava - Poslanci Banskobystrického samosprávného kraje schválili zrušení gymnázia pro sociálně slabší studenty v Lučenci, které je fakticky jediným internátním romským gymnáziem na Slovensku. Škola vznikla před čtyřmi lety jako pilotní projekt k povznesení romské komunity, teď má však skončit kvůli chybějícím penězům na provoz i kvůli údajným chybám ve výuce.

Bývalý ředitel školy Peter Gábor označil rozhodnutí o uzavření školy za skandální a pohrozil, že si bude stěžovat v Bruselu. Proti zrušení romského gymnázia se vyslovil i místopředseda vlády Dušan Čaplovič, který má na starosti menšiny. Ze současné situace obvinil vicepremiér vedení kraje a hrozí hloubkovou finanční kontrolou.

Je paradoxem, že rozhodnutí přišlo zároveň s ohlášením plánu, podle kterého by slovenská vláda měla během příštích pěti let investovat 200 milionů eur na zvýšení sociální úrovně romské menšiny a z lepšího vzdělávání romských dětí udělat jednu ze svých priorit.

Banskobystričtí poslanci dnes schválili ke svému rozhodnutí dodatek, podle kterého má kraj požádat ministerstvo školství o zrušení gymnázia až v červnu. Do té doby se má kraj pokusit o dohodu s vládou či o přeřazení romského gymnázia do sítě zvláštních škol.

Do zvláštních škol slovenská vláda investuje až 200 milionů korun ročně. Je ale třeba říci, že zde vychovává budoucí nezaměstnané, neboť většina absolventů nemá šanci se uplatnit na trhu práce.

Počet Romů na Slovensku se odhaduje až na půl milionu. Jde o druhou nejpočetnější menšinu v zemi po Maďarech, ale pouze zlomek romských občanů se ke své národnosti skutečně hlásí. Značná část z nich žije v chudinských osadách bez elektřiny, vody či kanalizace. Podle Amnesty International mají pouze tři procenta slovenských Romů středoškolské vzdělání a pouhé 0,3 procenta i vysokoškolský diplom.

Vydáno pod