Demokraté chtějí, aby o stažení vojáků z Iráku rozhodl ještě Bush

Washington - Američtí demokraté jsou nespokojeni s rozhodnutím prezidenta George Bushe zastavit stahování amerických jednotek z Iráku. Republikánský šéf Bílého domu to oznámil ve čtvrtek. Podle demokratů se tak ale snaží zbavit odpovědnosti za odsun vojáků ze země a snaží se celou záležitost přesunout na nového prezidenta. Demokraté proto trvají, aby o stahování jednotek z Iráku rozhodl ještě Bush.

Americký prezident na základě doporučení nejvyššího velitele amerických sil v Iráku generála Davida Petraeuse zmrazil od léta stahování jednotek a dal armádnímu velení neomezenou dobu na posouzení situace, zda bude možné se stahováním pokračovat. K tomu podle pozorovatelů s velkou pravděpodobností nedojde před lednem příštího roku, kdy v Bílém domě usedne Bushův nástupce, který vzejde z listopadových prezidentských voleb.

To se však příliš nelíbí demokratům. „Prezident nás zatáhl do neúspěšné války, dostal do dluhu a tento dluh nás zavedl do recese. Potřebujeme od prezidenta nějaké odpovědi,“ vyzvala Bushe k rozhodnutí o osudu amerických vojáků v Iráku demokratická předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová. „Jen to prodlužuje, aby to mohl nechat přede dveřmi nového prezidenta Spojených států,“ dodala.

USA do poloviny letošního roku sníží počet svých vojáků v Iráku o 20.000 na 140.000. Americké síly v zemi se tak vrátí ke stavu před vysláním posil na počátku loňského roku.

Bush rovněž rozhodl o zkrácení rotací vojáků v Iráku a Afghánistánu z 15 na 12 měsíců. To demokraté přivítali, setrvávání amerických jednotek v Iráku však považují za nepřijatelné. „Jeho projev může být popsán jako jeden krok dopředu a dva vzad,“ komentoval Bushovo čtvrteční vystoupení vůdce demokratů v Senátu Harry Reid.