MOV nenutí Čínu, aby vyřešila situaci v Tibetu

Peking - Mezinárodní olympijský výbor nechce naléhat na Čínu, aby řešila situaci v Tibetu. Podle Jacquese Rogge nebude MOV překračovat "politickou linii", bojkot by prý totiž uškodil hlavně sportovcům. MOV nebude ani nutit Čínu, aby změnila postoj k lidským právům.

„Bojkot by uškodil atletům, nikoliv však olympiádě. Jsem si jist, že mnozí z atletů kráčejících ve slavnostním průvodu by litovali nepřítomnosti svých politických vůdců“, konstatoval dnes předseda MOV Jacques Rogge a dodal, že doufá, že bude olympiáda v Číně velkým úspěchem.
 
Rogge se vyjádřil také k tomu, že někteří světoví politici odmítli účast na zahajovacím ceremoniálu. „Samozřejmě bychom byli raději, kdyby politici nemluvili o bojkotu, ale to si musí rozhodnout sami,“ podotkl Rogge. „Veřejné mínění po celém světě si nepřeje žádný bojkot. Olympijské hry jsou o atletech samých a atleti jsou nevinní,“ dodal.
 
Čína se podle agentury Reuters zprávami o potenciálním bojkotu her neznepokojuje. „Zahajovací ceremoniál pekingských olympijských her není summitem vůdců,“ dal se slyšet činitel čínského ministerstva zahraničí Čang Jong-sing.
 
Evropský parlament ve čtvrtek vyzval rezolucí Evropskou unii ke zvážení bojkotu zahajovacího ceremoniálu olympiády v Pekingu. O bojkotu by se podle zákonodárců mělo uvažovat zejména v případě, že Čína nezačne jednat s tibetským exilovým vůdcem dalajlamou.
 
Světoví politici se zatím ke své účasti v Pekingu konkrétně nevyjadřují. Výjimkou je polský premiér Donald Tusk, který jasně řekl, že do Pekingu nepojede kvůli tibetskému problému. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy, se dal slyšet, že jeho rozhodnutí ohledně účasti na zahajovacím ceremoniálu bude záviset na tom, zda Čína obnoví dialog s dalajlamou. 

Britský premiér Gordon Brown se nezúčastní zahajovacího ceremoniálu, ale plánuje jet na závěrečný. Londýn je totiž pořadatelem další olympiády v roce 2012.

Vydáno pod