Složitá povolební situace v Zimbabwe bude tématem summitu jihoafrických států

Harare - Zimbabwský prezident Robert Mugabe se dnešního naléhavě svolaného summitu jihoafrických států v zambijské Lusace nezúčastní, přestože hlavním tématem je krize v jeho zemi. Zimbabwe již déle než dva týdny čeká na vyhlášení výsledků prezidentských voleb. S odvoláním na zimbabwský státní rozhlas o tom dnes informovaly agentury Reuters a AFP.

Předseda opozičního Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) Morgan Tsvangirai včera Mugabeho vyzval k uznání porážky, zveřejnění volebních výsledků a předání vlády. Podle agentury AFP tak učinil v dnešním prohlášení, vydaném v jihoafrickém Johannesburgu. Zimbabwská policie mezitím v zemi zakázala všechna politická shromáždění včetně opozičního, plánovaného na neděli. Odůvodněním zákazu je zaneprázdněnost policistů hlídkováním u volebních uren a prevencí povolebních násilností. Policie při vyhlášení zákazu obvinila MDC, že vyhledává příležitost k násilným střetům.

Tsvangirai také apeloval na vedoucí představitele států jižní Afriky, aby dnešního summitu využili k podpoře demokratického vývoje Zimbabwe. Státní rozhlas oznámil, že namísto prezidenta Mugabeho se budou účastnit pouze ministři jeho vlády. Schůzku vrcholných představitelů Společenství pro rozvoj jižní Afriky (SADC), které sdružuje 14 zemí, svolal jeho předseda a zambijský prezident Levy Mwanawasa do hlavního města Zambie Lusaky.

Opozice podle zpravodaje agentury AFP včera v hlavním městě Harare
rozšiřovala letáky s výzvou ke generální stávce, která by se měla na
podporu rychlého vyhlášení výsledků konat od úterý. Volební komise totiž zveřejnění výsledků prezidentské volby stále oddaluje s poukazem na to, že ještě nebyly sečteny všechny hlasy. V reakci na hrozbu stávky sdělila, že výsledky voleb (které proběhly ke konci března) vydá nejdříve v pondělí.

Podle předběžných informací zvítězil ve volbách vůdce opozice Tsvangirai. Není ale jasné, zda se mu podařilo získat nadpoloviční většinu. V opačném případě by se muselo o budoucím prezidentovi hlasovat ve druhém kole, kterého se ale opozice odmítá zúčastnit. V souběžných parlamentních volbách přitom opozice získala většinu poprvé za 28 let Mugabeho vlády.