Tisíce Chorvatů demonstrovaly za vyšší mzdy

Záhřeb - Tisíce Chorvatů dnes při demonstraci v Záhřebu požadovaly výrazný růst mezd, které jim ukrajuje vysoká míra inflace. Akci uspořádaly chorvatské odbory. Šlo o největší demonstraci v zemi za posledních pět let.

Účastníci demonstrace se nejprve vydali na pochod ulicemi hlavního města. Pak se shromáždili na největším záhřebském náměstí na demonstraci pod heslem Spolu za vyšší mzdy.

Průměrná měsíční mzda v Chorvatsku činí zhruba 700 eur (asi 17 500 Kč), mezi obyvateli země ale narůstá strach ze zvyšujících se životních nákladů. Inflace v únoru prudce vzrostla na 5,8 procenta, přitom minulý rok ve stejném měsíci byla jen 1,2 procenta.

„Chorvatská společnost se rozdělila na dvě skupiny - chudé a bohaté. Dělníci a penzisté patří mezi ty chudé,“ prohlásil před demonstranty odborářský vůdce Krešimir Sever. Odbory proto podle něj chtějí vyzvat vládu k mzdovým vyjednáváním.

Podle údajů organizátorů se k dnešnímu protestu připojilo na 50 000 lidí, chorvatská televize HRT uvedla více než 20 000 demonstrantů.

Chorvatsko doufá, že do října 2009 dokončí vstupní rozhovory s EU. Předtím ale musí podniknout bolestivé reformy, jako je restrukturalizace chřadnoucího průmyslu a úprava státního subvencování, tedy kroky, které bezesporu povedou ke zvyšování nezaměstnanosti.