Exploze v mešitě si vyžádala 12 mrtvých a 200 zraněných

Teherán - Exploze, která v sobotu v íránské mešitě ve městě Šíráz zabila 12 lidí a více než 200 dalších zranila, nebyla dílem atentátníka. Podle policejních zdrojů citovaných íránskou státní agenturou IRNA výbuch zřejmě zavinila nedbalost při zacházení se starou municí.

„Podle prvních výsledků vyšetřování nebyla sobotní exploze způsobena úmyslně a nebyla ani výsledkem sabotáže,“ citovala IRNA šírázského policejního důstojníka. Za explozí nejsou teroristé, ale historici. V mešitě nechali starou munici, která byla součástí výstavy o irácko-íránské válce. S granáty pravděpodobně někdo neodborně manipuloval. 

Exploze otřásla mešitou během proslovu místního duchovního před asi
tisícovkou převážně mladých mužů a žen. Duchovní během své řeči odsoudil vahábismus, jenž je obzvláště dogmatickou formou sunnitského islámu, a vyznavače náboženského společenství baháí.

Pumové útoky nejsou v Íránu obvyklé. Poslední větší atentát se odehrál na jihovýchodě země ve městě Záhedán loni v únoru. Při útoku na automobil s příslušníky revolučních gard tehdy zahynulo 11 lidí a 31 osob bylo zraněno. Íránské úřady z incidentu podezřívají sunnitské povstalce.

Vydáno pod