Slavný válečný křižník půjde do šrotu

Brusel - Jeden z nejslavnějších britských válečných křižníků Fearless dosloužil. Naposledy zakotvil v Belgii, kde bude sešrotován. V armádě odsloužil 37 let, teď končí ve starém železe v Gentu. Válečný křižník Fearless - Neohrožený - určený k obojživelným operacím má za sebou víc než většina jiných. Ani to ho nezachránilo. Britské námořnictvo ho prodalo vlámské recyklační firmě, která ho rozebere kus po kusu.

„Dokážeme zrecyklovat asi 99 procent. Většinu tvoří ocel. Zbytek, asi 300 ze sedmi tisíc tun prodáme dalším společnostem, které se specializující na beton, dřevo a tekutiny,“ vypočítává ředitel recyklační firmy Bernard Beyne.
 
Historici i veteráni se křižník marně snažili zachránit kvůli bohaté historii. Fearless poprvé vyplul na moře v roce 1963. Vešlo se na něj 5 helikoptér, 15 tanků, kolem padesátky vozidel a bojových operacích až 700 mužů. Největší slávu zažil během války o Falklandy. V roce 1982 se z něj u argentinských břehů vylodily britské jednotky. V devadesátém roce sloužil v Perském zálivu, o sedm let později nechyběl na předávání Hongkongu Číně. Ocelového obra dlouhého skoro 160 metrů o výtlaku 11 tisíc tun nakonec porazí pár lidských rukou. 
 
„Tento typ lodi dokážeme postupně rozebrat za deset měsíců. Nejdřív musíme odstranit odpad. Je to pomalý proces, ale stačí na něj v průměru pět lidí,“ říká Beyne.
 
Britskému námořnictvu přestal Fearless sloužit počátkem nového tisíciletí, kdy ho nahradil větší a modernější Bulwark. Na filmovém plátně ale zůstane navždy. V Bondovce Špion, který mě miloval zachránil agenta 007.