Němečtí sportovci protestují proti olympiádě plastovým náramkem

Praha/Berlín - Někteří němečtí sportovci se rozhodli jasně vyjádřit svůj názor na olympiádu v komunistické Číně, a to přímo během srpnových her. Prvním konkrétním návrhem protestu jsou plastové modrozelené náramky s nápisem "Sports for Human Rights", tedy "Sportem za lidská práva". Tuto formu protestu rozjeli němečtí sportovci na internetových stránkách www.netzathleten.de. Řada sportovců si myslí, že je to vhodná forma kompromisu mezi mlčením a úplným bojkotem her.

Sportovci dosud nemají přesné informace, jaká podoba protestu je povolena. Jakoukoli formu politické, rasové či náboženské propagandy totiž zakazuje článek 51 olympijské charty. „Černí sportovci protestující proti rasismu v roce 1968 byli z olympijské vesnice vyloučeni, takže je tu určitá nejistota,“ uvedla zpravodajka ČT v Německu Hana Scharffová.

Téma protestů či bojkotu pekingské olympiády je na německé politické scéně velmi diskutovaným tématem. Objevují se hlasy pro změnu olympijské charty tak, aby poskytovala sportovcům větší prostor pro politické vyjadřování. Německý prezident Horst Köhler i kancléřka Angela Merkelová oznámili, že na zahajovací ceremoniál do Číny nepojedou.

Bývalý český reprezentant ve vodním slalomu a olympijský vítěz z roku 1992 Lukáš Pollert s formou protestu německých sportovců souhlasí, myslí si ale, že protestní akce během her budou ještě ostřejší. „Umím si představit i nějaké petice, které budou podepsány všemi sportovci, jichž je deset tisíc,“ řekl Pollert v Dobrém ránu.

Cena náramku „Sports for Human Rights“ je 1 euro, výtěžek z prodeje půjde do fondu Amnesty International.