Na trať Dháka - Kalkata vyjel znovu po 43 letech vlak

Kalkata/Dháka - Poprvé od roku 1965 začaly přepravovat cestující mezi Indií a Bangladéšem vlaky. Expres nazvaný Maitrí (Přátelství) dnes převezl první pasažéry na pětisetkilometrové trati mezi východoindickou Kalkatou a bangladéšským hlavním městem Dhákou. Osobní železniční doprava byla mezi těmito zeměmi přerušena před více než čtyřiceti lety kvůli indicko-pákistánské válce.

„O téhle trati jsem hodně slyšel od svých rodičů. Teď se vlaková přeprava obnovuje. Jsem šťastný, že se tohoto historického momentu mohu účastnit,“ citovala agentura Reuters pasažéra Čaudrího Mainula Hasana.

Železniční spojení bylo přerušeno v roce 1965, kdy byl Bangladéš ještě součástí Pákistánu. Země získala nezávislost v roce 1971. Bangladéš a Indie se na obnově trati dohodly před sedmi lety, do současnosti zajišťovaly spojení mezi oběma zeměmi hlavně autobusy.
        
Linka Kalkata - Dháka bude podle analytiků zřejmě hojně využívaná, protože tisíce lidí žijících při indicko-bangladéšské hranici mají příbuzné v sousední zemi. Navíc mnoho Bangladéšanů jezdí do Kalkaty a dalších indických měst kvůli lékařskému ošetření či nákupům.