Počet ulovených velryb klesl - díky boji aktivistů

Tokio - Poprvé za dvacet let nesplnili japonští velrybáři své kvóty. Tuto sezonu ulovili jen 60 procent plánovaného počtu kytovců. Můžou za to protestní akce ekologů.

Místo tradičních 850 plejtváků ostronosých ulovili rybáři jen 551, k tomu se jim nepodařilo zabít ani jednu velrybu modrou. Jindy jich uloví až 50. Velrybáři zuří, Japonská rybářská agentura viní ekology, kteří lovce pronásledují a sabotují jejich práci.
 
Aktivisté z organizací, jako je Greenpeace nebo Sea Sheppard sídlící v Austrálii, se v této sezoně s posádkou lodí dokonce několikrát střetli. V lednu pronikli až na palubu jedné z lodí a dva dny tam byli drženi jako rukojmí. Později pak na další plavidlo házeli žluklé máslo a Japonci odpovídali dělbuchy. Ekologičtí aktivisté ale s bilancí japonské lovné sezony stejně nejsou spokojeni. V antarktických vodách podle nich stále umírá příliš kytovců.
 
Na jejich lov je už od roku 1986 uvaleno mezinárodní moratorium, Tokio ale využívá mezeru v pravidlech a tvrdí, že loví pro vědecké účely. Kytovci ale nakonec většinou stejně končí na jídelníčcích japonských restaurací.