Schůzka Íránu a MAAE ve Vídni zrušena, Teherán ve středu předloží nové návrhy

Vídeň - Ve Vídni se měl dnes setkat šéf íránského atomového programu Gholamrezá Aghazáde a generální tajemník Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Muhammad Baradej. Vzájemné rozhovory ale na poslední chvíli odložili. Na středeční schůzce se zástupci pěti stálých členů Rady bezpečnosti OSN a Německa v Šanghaji předloží íránská vláda soubor návrhů na řešení mezinárodního sporu kolem svého jaderného programu.

Spojené státy a další západní země se obávají, že se Teherán snaží vyrobit vlastní jaderné zbraně, OSN kvůli jadernému programu uvalila na Írán třetí kolo sankcí. Teherán minulý týden oznámil, že začal v podzemním komplexu v Natanzu instalovat 6000 modernizovaných odstředivek na obohacování uranu. Nová centrifuga je podle prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda menší, ale pětinásobně účinnější než dosavadní odstředivky.
 
Bližší podrobnosti o chystaném balíčku návrhů teheránské vlády nejsou známy. Podle neoficiálních informací z íránských zdrojů by měly nové návrhy vycházet vstříc „západním představám“ o řešení problematického jaderného programu Teheránu. Zároveň se však prý návrhy nemají týkat jen jaderné problematiky, ale i „regionálních a mezinárodních otázek“.