Soud v Zimbabwe zamítl žádost opozice o okamžité zveřejnění výsledků voleb

Harare - Nejvyšší soud v Zimbabwe zamítl žádost opozičního Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) o okamžité zveřejnění výsledků březnových prezidentských voleb. Své rozhodnutí už předtím několikrát odložil. Opozice obviňuje současného prezidenta Roberta Mugabeho, že výsledky dosud volební komise nezveřejnila, protože v nich prohrál.

V Zimbabwe se prezident i parlament volili 29. března, oficiální výsledky prezidentské volby však stále nebyly oznámeny. V parlamentu Mugabeho strana Africký národní svaz Zimbabwe - Vlastenecká fronta (ZANU-PF) ztratila většinu. Opoziční prezidentský kandidát Morgan Tsvangirai tvrdí, že nad současným prezidentem Mugabem zvítězil v prezidentských volbách s více než padesátiprocentním ziskem hlasů a stal se prezidentem už v prvním kole. Nadpoloviční zisk hlasů ale zpochybňují i nezávislí pozorovatelé.
 
Opozice upozorňuje, že vyhlášení výsledků zdržuje Mugabe, aby mohl připravit ozbrojené síly a svoje stoupence na násilnou akci před případným druhým kolem. Už v uplynulých dnech přicházely z různých částí země zprávy o zastrašování voličů, zejména těch, kteří hlasovali pro opozičního kandidáta. Mugabeho milice vyhnaly z domovů stovky vesničanů a pět desítek z nich potřebovalo lékařské ošetření.
 
Na nutnosti okamžitě zveřejnit výsledky prezidentských voleb se shodli i účastníci víkendového jihoafrického summitu v zambijské Lusace. Mugabe se však na jednání nedostavil.
 
Vládnoucí ZANU-PF ztratil ve volbách většinu v parlamentu, ovšem jeho snahou je zvrátit výsledek požadavkem na přepočítání hlasů v několika okrscích.