Kubánci smějí ode dneška nakupovat a používat mobilní telefony

Havana - I na komunistickou Kubu už dorazily mobilní telefony a stovky Kubánců dnes čekají ve frontách, aby si je koupily. Prodej telefonů pro veřejnost povolila nová vláda vedená Fidelovým bratrem Raúlem Castrem. Zájem o telefony je velký, přestože jejich cena přesahuje hodnotu devíti měsíčních platů.

Komunistický režim na Kubě začal po nástupu Raúla Castra do prezidentské funkce zmírňovat některá restriktivní opatření a povolení používat mobilní telefony je v tomto směru významným krokem.
 
Kubánci mohou nyní nakupovat DVD přehrávače, počítače a další elektronické zboží, mohou také pobývat v hotelech dříve vyhrazených jen pro cizince. Podobně i mobilní telefony mohli používat až doposud jen cizinci a vládní úředníci a zaměstnanci.
 
Mobilní telefony fungují na předplacené karty, které se prodávají v tvrdé zahraniční měně, a umožňují obyvatelům Kuby telefonovat i do zahraničí. Prodej telefonů běžným občanům ohlásila už před měsícem monopolní kubánská telekomunikační společnost ETECSA, kterou spoluvlastní italský Telecom.

Vydáno pod