Nejdelší slovenský tunel byl prý vytunelovaný

Bratislava/Bern - Slovenská policie díky informacím od švýcarských kolegů obvinila bývalé manažery státní firmy z "vytunelování" nejdelšího silničního tunelu v zemi. Oznámil to dnes při návštěvě Švýcarska premiér Robert Fico. Informaci o vyšetřování potvrdilo vedení policie.

Téměř pětikilometrový tunel Branisko leží na trase mezi Levočou a Prešovem na východě Slovenska. Otevřen byl v červnu 2003 za předchozí pravicové vlády.

„Vyšetřování švýcarské policie odhalilo velmi podstatné informace o tom, jak se na Slovensku tuneloval tunel Branisko. 1. dubna bylo vzneseno obvinění vůči velkému počtu lidí, vysokých funkcionářů Slovenské správy silnic za předchozí vlády,“ prohlásil Fico.

Tunel se začal stavět v roce 1996, kdy byl u moci nynější Ficův koaliční partner Vladimír Mečiar. Náklady na výstavbu se vyšplhaly na zhruba sedm miliard korun (více než 5,3 miliardy Kč), spolu s dalšími mosty a obchvaty obcí v okolí konečný účet přesáhl devět miliard (skoro 6,9 miliardy Kč).

Už za tehdejší vlády premiéra Mikuláše Dzurindy stavba budila spory a podezření z „tunelování“ se objevilo i ve zprávě tajné služby. Fico na to upozorňoval jako vůdce opozice. Ale i tehdejší ministr vnitra Vladimir Palko v roce 2005 prohlásil, že organizovaná skupina připravila o 185 milionů korun bratislavskou společnost Hydrostav, která tunel a dálniční úsek stavěla.

Vydáno pod