Dnešní Le Monde si čtenáři nepřečtou, novináři stávkují

Paříž - Prestižní francouzský deník Le Monde dnes nevyjde. Zaměstnanci včera stávkovali proti propouštění, které má postihnout i čtvrtinu novinářů. Byla to teprve druhá stávka v dějinách deníku.

Vlastníci se propouštěním pokoušejí vyřešit ekonomické potíže listu. Le Monde a jeho sesterské publikace jsou výrazně prodělečné. Za loňský rok připravily majitele o 20 milionů eur, o rok dříve o 14 milionů. Celkový dluh už dosáhl 150 milionů eur.

Za 64letou historii deníku se ale nestalo, že by propouštění hrozilo i novinářům. Zaměstnance listu, proslulého schopnostmi získat informace i z nejvyšších politických kruhů, proto pobuřuje postup současných vlastníků. „Le Monde požírá své děti“ - tak zní heslo stávkujících.

Majitelé skupiny Le Monde chtějí některé publikace odprodat. V samotném deníku pak plánují propustit více než 130 zaměstnanců včetně čtvrtiny všech novinářů. „Musíme hledat úspory všude. Toto je jen špička ledovce. Nelze postupovat selektivně, musíme být efektivní a rozložit břemeno rovnoměrně,“ uvedl ředitel deníku Eric Fottorino. S tímto postupem ale nesouhlasí odborové svazy: „Na to, aby změnili směr, kterým se Le Monde ubírá, navrhují vyhodit 130 lidí. My chceme, aby byly odchody dobrovolné. Když i pak bude nutné šetřit, víme o jiných možnostech.“

Příčinu současné krize spatřují odboráři ústy Michela Delberghea ze svazu CFDT v chybné strategii rozvoje, kterou vedení listu provádí několik posledních let. „Ale připouštíme, že krizí prochází francouzský tisk jako takový.“ Dva miliony pravidelných čtenářů deníku se tak dnes musí obrátit ke konkurenci, a to včetně té, která tištěným periodikům zasazuje nejhorší rány, k internetu.