Papír budoucnosti je elektronický

Praha - Klasický papír, vyráběný postupně z konopí, hadroviny, dřeva a dokonce kamene, brzy vystřídá e-papír. Technologie, o které se uvažuje už více než deset let, se od přelomu tisíciletí dočkala několika realizací a do dvaceti let by měla papír nahradit i u každodenních uživatelů, ať už v kanceláři nebo na dovolené.

S papírem žijeme již více než dva tisíce let. První papíru podobná látka vznikla ve starověké Číně k užití jako papír toaletní, ale krátce na to se jeho ruční výroba rozšířila i za účelem psaní a malby. Papír došel v průběhu svého vývoje mnoha změn, v základu je však proces jeho výroby stále podobný: prvotní látka je mechanicky rozvlákněna (v minulosti například rostlinné stvoly roztlučením) a poté zase spojena (v minulosti přesíváním a zahušťováním vlákniny).

Výsledkem je i dnešní papír, kterého v roce 2006 každý Čech spotřeboval minimálně 160 kilogramů. Mezinárodní organizace podle spotřeby určitých druhů papíru (kancelářský, průmyslový a balicí, hygienický) určují vyspělost zemí v různých oblastech, od úrovně lékařské péče po kybernetiku. Některé teorie vývoje kultury přičítají papíru zásadní roli ve schopnosti lidských říší udržet se dlouhodobě u moci a zachování blahobytu. Podle těchto teorií například Afrika a další části světa trpí mimo jiné kvůli nepřítomnosti papíru a obecné negramotnosti.

Překlenutí cesty k e-papíru

Změny ve složení a technologii výroby záznamových materiálů byly v minulosti vynuceny především nedostatkem surovin a přílišným objemem dat. Takto jsme od kamenných a hliněných destiček přešli k pergamenu i papyru a od nich k dnešnímu papíru. A ačkoliv skandinávské státy, největší dodavatelé papírenského dřeva, plánují výsadbu a zpracování suroviny na půl tisíciletí dopředu, oba hlavní problémy - nedostatek surovin a přebytek dat - přesto v blízké budoucnosti nad jakýmkoliv plánováním převládnou.

E-papír je však stále mladou technologií, která na svůj boom a vyřešení průvodních problémů čeká. Mezitím přišla firma Xerox s novým složením papíru a s novou technologií tisku, která skrze využití laserových paprsků vyvolává ve struktuře papíru vratnou chemickou reakci. Výsledkem jsou listy, na kterých se „inkoust“ za 16 až 24 hodin sám smaže, nebo po aplikaci tepla zmizí okamžitě. Ani toto řešení, cílené na šetření surovin, však nebude finální.

Zázračný papírový displej

Papír má stále své nezastupitelné místo. V ručně vyráběné podobě bude jistě stále žádaným luxusním zbožím a jako balicí materiál ve svých specifických podobách postupně nahrazuje fólie a další plasty. Papír sám o sobě je dokonce výhodný, pokud je smíchán s bioodpadem - zrychluje hnilobné procesy, a například zefektivňuje spalování. Ekologickou zátěží se papír stává až skrze nešetrné technologie výroby, glosování a užívání toxických barviv. Ve výsledku tedy e-papír i přes náročnost svého vývoje bude v mnoha ohledech výhodnější a ekologičtější technologií.

A jak e-papír funguje? V základní formě jde o tenkou folii naplněnou speciální tekutinou, v níž plavou většinou kovové kuličky. Tyto kuličky reagují na elektrický proud. V jedné z podob e-papíru mají kuličky jednu stranu barvenou černě a druhou bíle. A podle elektrického pole v tekutině se natáčejí tmavou nebo světlou stranou, což ve výsledku vytváří text nebo obraz. Výhodou je, že elektřinu e-papír potřebuje pouze jednorázově k tomu, aby změnil konfiguraci kuliček. Sám o sobě ji nespotřebovává.

Pokročilejší podoby e-papíru by měly být odolné, schopné zprostředkovávat barevné video a mít připojení k internetové síti. Měli bychom být schopni je srolovat jako noviny, omývat a do speciálních portů umísťovat datové nosiče obsahující stovky knih. Na rozdíl od čtení z monitoru se e-papír chová jako skutečný papír, takže čitelnosti textu nevadí přímé sluneční světlo.

Čtěte - nebo tapetujte - elektronicky

E-papír je v některých přístrojích pro své nesporné přednosti používán již dnes, přičemž se v některých oblastech ukazuje jeho nadřazenost dokonce i LCD monitorům. Firma iRex představila čtečku iLiad, která dovoluje čtení knih ve formátu pdf i internetových stránek. Váží přitom jen 390 gramů a zobrazovaná stránka má rozměry papíru A5. Oproti cílové podobě e-papíru má však ještě mnoho součástí, které budou v budoucnosti výrazně miniaturizovány. Váha tedy ještě dramaticky klesne, zatímco schopnosti e-papíru stoupnou.

Od září minulého roku francouzské noviny Les Échos nabízejí předplatné své elektronické verze, ke kterému může abonent získat i e-papírové zařízení. V rychlém sledu následovalo několik dalších evropských deníků. E-papír s úspěchem nahradil displej některých typů mobilních telefonů firmy Motorola a v Americe se objevují kreditní karty s e-papírovým polem. Na něm se zobrazuje náhodně generované heslo pro bezpečnější transakce a další údaje. Tím ale využití nekončí, protože již dnes například můžete obývák vytapetovat e-papírem a měnit tak barvu a vzorek na stěnách kdykoliv se vám zachce.

  • E-papírové zařízení iLiad zdroj: Wikipedia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/175/17491.jpg
  • Skladník v papírnách autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/131/13002.jpg
  • Kancelářský papír autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/175/17496.jpg
  • Papírny Štětí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/76/7563.jpg
  • Popelářská loď odvážející papír zdroj: Wikipedia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/175/17493.jpg
  • Motorola využívající e-papír zdroj: Wikipedia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/175/17492.jpg