Amnesty International: Nejvíc lidí loni popravila Čína

Londýn - Humanitární organizace Amnesty International vydala výroční zprávu o trestu smrti. Vyplývá z ní, že nejvíce lidí bylo loni popraveno v Číně a na trest smrti čeká po celém světě více než dvacet sedm tisíc lidí.

V Číně loni oficiálně skončilo na popravišti nejméně 470 lidí, kvůli neprůhledným praktikám jich ale podle Amnesty International mohlo být 6 až 8 tisíc. Organizace proto apeluje na Peking, aby situaci zpřehlednila. „Tajnosti kolem trestu smrti musí skončit. Mnohé vlády tvrdí, že veřejnost s popravami souhlasí. Lidé tedy mají právo vědět, co se jejich jménem děje,“ píše se ve zprávě.
 
V Číně můžou na popravišti skončit lidé za víc než 60 různých zločinů včetně krácení daní, zpronevěry, ale i přijetí úplatku, ničení elektrických rozvodů nebo prodeje padělaných léků. A výkon trestu je rychlý, většinou do několika týdnů od rozsudku. Odsouzení bývají nejčastěji zastřeleni, smrtící injekce jsou k dispozici jen v několika provinciích. 
 
„Podle odhadů Čína tajně popravuje 22 lidí denně, jen v průběhu olympijských her tak zemře 374 lidí,“ uvedla pro BBC Kate Allenová, ředitelka Amnesty International ve Velké Británii. Amnesty International proto vyzývá Čínu, aby vedla otevřenou diskusi o trestu smrti a jeho zrušení. 
 
Celkem bylo v roce 2007 ve 24 zemích po celém světě popraveno 1 252 lidí. To je o něco méně než předchozí rok. Za 88 procent poprav je přitom zodpovědných jen pět zemí. První je již zmiňovaná Čína, druhý Írán, pak Saúdská Arábie, Pákistán a Spojené státy.
 
Amnesty International navíc upozorňuje, že například v Íránu je za cizoložství trestem ukamenování, nebo že tam byli usmrceni i tři teenageři. Mladiství skončili na popravišti i v Saúdské Arábii, tam také setli hlavu Egypťana kvůli čarodějnictví. Organizace naopak ocenila, že v prosinci 2007 odhlasovalo Valné shromáždění OSN rezoluci, která požaduje zrušení trestu smrti.