Merkelová vyzývá Iry: Podpořte Lisabonskou smlouvu

Dublin - Německá kancléřka Angela Merkelová v Dublinu vyzvala irské voliče, aby 12. června podpořili Lisabonskou smlouvu. Irsko je jedinou členskou zemí Evropské unie, ve které občané rozhodnou o smlouvě v referendu. Nový průzkum ukazuje, že většina voličů zatím neví, jak bude hlasovat. Lisabonská smlouva má uzavřít letité spory o reformu institucí rozšířené unie.

Merkelová výzvu přednesla před fórem o Evropské unii, které je nezávislou institucí, pověřenou organizováním debat o evropské smlouvě. Podle názoru Merkelové je „sjednocení a vytvoření Evropské unie nejlepší věcí, která Evropu v její dlouhé historii potkala“. Dodala, že Lisabonská smlouva nabízí lepší přípravu pro budoucnost Evropy. „Zajistěme všichni, aby se Evropská unie mohla dále rozvíjet“.  
 
Irsko je jedinou z 27 zemí EU, která má zakotveno v ústavě konání referenda o Lisabonské smlouvě. Hlasování se zřejmě uskuteční 12. června. Irsko už jednou vyvolalo poměrně velkou krizi v EU, když v roce 2001 referendem odmítlo smlouvu z Nice. Nakonec Irové smlouvu o rok později podpořili, a to poté, co Dublin dostal záruky, že bude respektována jeho neutralita.