Zimbabwská opozice vyhlásila na dnešek generální stávku

Harare - Opoziční Hnutí za demokratickou změnu v Zimbabwe svolalo na dnešek generální stávku. Policie ale varovala, že zasáhne, své jednotky rozmístila po celé zemi. Opozici se nelíbí, že Nejvyšší soud včera zamítl její žádost o zveřejnění výsledků prezidentských voleb z konce března. Její kandidát Tsvangirai podle ní zvítězil nad dosavadním prezidentem Mugabem už v prvním kole. Vládní strana ale prosazuje, aby se hlasy v některých okrscích znovu přepočítaly.

Armáda a policie rozmístily své jednotky po celém Zimbabwe kvůli plánované generální stávce, kterou vyhlásilo opoziční hnutí. Chce tak dosáhnout zveřejnění výsledků prezidentských voleb. Ani několik týdnů po jejich konání není dosud jasné, jak dopadly.
 
Nejvyšší soud v Zimbabwe včera zamítl žádost opozičního Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) o okamžité zveřejnění výsledků březnových prezidentských voleb. Své rozhodnutí už předtím několikrát odložil. Opozice obviňuje současného prezidenta Roberta Mugabeho, že výsledky dosud volební komise nezveřejnila, protože v nich prohrál. Ten to však odmítá.
 
Opozice upozorňuje, že vyhlášení výsledků zdržuje Mugabe, aby mohl připravit ozbrojené síly a své stoupence na násilnou akci před případným druhým kolem.

Vydáno pod