V Kongu se zřítilo dopravní letadlo, zatím je potvrzeno 21 mrtvých

Kinshasa - Na rušnou obchodní čtvrť města Goma ve východním Kongu se v úterý zřítil letoun s 85 lidmi na palubě. Zprávy o obětech si ale stále protiřečí. Zatímco agentura AP se odvolala na zdroje z místní vlády a informovala, že z neštěstí vyvázlo pouze šest osob. Společnost Hewa Bora, které letoun patřil, tvrdí, že většina ze 79 cestujících a celá šestičlenná posádka havárii přežili. Mezi obyvateli čtvrti však podle ní bylo zjištěno 21 mrtvých.

Podle bývalého pilota Dunii Sindaniho, který havárii přežil, mělo zřejmě
letadlo problém s pneumatikou a nepodařilo se mu vyvinout rychlost
dostatečnou k tomu, aby mohlo nabrat potřebnou výšku. Stroj při pádu zničil desítky budov, po dopadu se rozlomil na dvě části, zadní z nich začala hořet. Záchranáři z hořícího vraku vytahovali těla, ale nedokázali určit, jestli jde o cestující, obyvatele domů ve čtvrti nebo náhodné chodce.

Zástupce letištního velitele Gauthier Iloco prohlásil, že zatím není k dispozici seznam cestujících, takže není známo, jestli na palubě byli i cizinci. Guvernér provincie Severní Kivu Julien Mpaluku řekl, že z havárie vyvázlo se zraněními 75 lidí, ale není jasné, jestli šlo o cestující nebo náhodné kolemjdoucí.

Podle předchozích agenturních zpráv havárii přežili oba piloti a čtyři
cestující, mezi nimi dvě děti. V současné době je potvrzeno 21 mrtvých, jejichž těla byla nalezena a odvezena do márnice nemocnice v Gomě. Ředitel letecké společnosti Stavros Papaioannou prohlásil, že oběťmi se podle něj prý stali svědkové leteckého neštěstí na zemi a šestičlenná posádka je údajně v pořádku. Společnost se snaží kontaktovat všechny cestující. Dosud se jí podařilo navázat kontakt s 53 osobami - těm se údajně daří dobře. 

Agentury se zatím rozcházejí v informacích o typu havarovaného stroje. Pravděpodobně šlo o typ dvoumotorové Dakoty pro 80 až 135 cestujících, případně o Boeing 727. Mluvčí mise OSN v Kongu Kemal Saiki upřesnil, že se jednalo o letadlo společnosti Hewa Bora, které mířilo do metropole Kinshasa.

Konžské letecké společnosti nesmí létat do vzdušného prostoru EU

Všechny konžské letecké společnosti mají zákaz vstupu do vzdušného prostoru Evropské unie, připomněl mluvčí EU Michele Cercone, kterého kontaktovala agentura AP. „Je to proto, že všeobecně nedodržují ani minimální technické standardy pro letadla a úřady civilního letectví je efektivně nekontrolují,“ vysvětlil. Jen v loňském roce se v Kongu zřítilo osm letadel. Jedno z nich byl nákladní Antonov. Stroj havaroval v metropoli Kinshase, kde přišlo o život přes 50 lidí.

Mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura doporučuje všem občanům České republiky, aby se před cestou do států mimo území EU vždy podívali na aktuální černý seznam. Na něm najdou letecké společnosti, které sice mají z bezpečnostních důvodů zákaz letů na území EU, tedy i do České republiky, ale mohou na ně narazit v jakékoliv zemi mimo EU, tedy například i ve východní Evropě, v Africe a v Asii, a kdykoliv se tak dostat do životu nebezpečných situací. Konžská společnost Hewa Bora byla na seznam zapsána minulý týden.